25 Φεβ

BY  · ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 25, 2016

Η μανία καταδίωξης των Τούρκων εξ’ αιτίας του κουρδικού ζητήματος αρχίζει και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι τα όπλα και τα πολεμοφόδια που φτάνουν στο κουρδικό ΡΚΚ, με το οποίο ο τουρκικός στρατός διεξάγει εδώ και μήνες σφοδρές μάχες, προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα δημοσιεύονται χάρτες που δείχνουν την κατά τους Τούρκους διαδρομή των οπλικών συστημάτων από την Κύπρο στην περιοχή των Κούρδων της Συρίας και στη συνέχεια στο κουρδικό ΡΚΚ.

Σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς, η διαδρομή αυτή ξεκινά από την Κύπρο πηγαίνει στην απέναντι ακτή του Λιβάνου, από εκεί προχωρεί προς τις περιοχές της Συρίας όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι και από εκεί εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος με κατεύθυνση της τουρκικές επαρχίες του Hakkarı και Siirt, όπου γίνονται οι μεγάλες μάχες του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους.

Είναι προφανής η πρόθεση της Τουρκίας να ενοχοποιήσει την Κύπρο σε μια στιγμή μάλιστα που οι εξελίξεις στο συριακό τρέχουν, ενώ οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ουσιαστικά βαλτώσει εξ’ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Όπως φαίνεται όσο περνά ο καιρός τα τουρκικά αδιέξοδα θα μεγαλώνουν και το «πληγωμένο θηρίο» θα γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο, όλο και πιο επικύνδινο!

Ευτυχώς που υπάρχει και η Αρκούδα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

07 Φεβ

Μοναδική στρατηγική επιλογή απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας


Του Φοίβου Κλόκκαρη

Η επί μισό αιώνα απουσία στρατηγικής του ελληνισμού, για απελευθέρωση των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κύπρου, η υποβάθμιση των συντελεστών εθνικής ισχύος και η πολιτική του κατευνασμού και των συνεχών υποχωρήσεων, οδηγεί τον Κυπριακό Ελληνισμό σε καταστροφική πορεία.

Η Τουρκική διπλωματία, πέτυχε να μετατρέψει ένα διεθνές έγκλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης σε διακοινοτική διαφορά. Πέτυχε να επιβάλει ως λύση, την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) η οποία συζητείται μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και της «ΤΔΒΚ», της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε η Τουρκία στην Κύπρο μετά την εισβολή, και η οποία υποστηρίζει στις συνομιλίες τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου. Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος. Οι διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) διεξάγονται υπό την απειλή των Τουρκικών Δυνάμεων κατοχής και των παράνομων εποίκων. Η Ελληνοκυπριακή (ΕΚ) πλευρά, υιοθέτησε τη λύση ΔΔΟ, παρά το γεγονός ότι αυτή η μορφή λύσης, απορρίφθηκε το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, και με τα κοινά ανακοινωθέντα των δύο τελευταίων κυβερνήσεων της ΚΔ (23.5.2008 και 11.2.2014) συμφώνησε το βασικό περιεχόμενο λύσης, που ικανοποιεί τους Τουρκικούς όρους. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, η Τουρκία επείγεται για λύση ΔΔΟ, προκειμένου να αδρανοποιήσει τις στρατηγικές συνεργασίες της ΚΔ με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που θέτουν σε κίνδυνο τα ενεργειακά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά με τη λύση που συμφωνήθηκε, νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της κατοχής, διαλύεται η ΚΔ και αντικαθίσταται από ένα συνεταιρισμό δύο οιονεί κρατιδίων, που δεν θα είναι ούτε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία και θα τελεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Το Τουρκοκυπριακό (ΤΚ) κρατίδιο θα ελέγχεται από την Τουρκία, μέσω της παραμονής όλων των εποίκων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στα κατεχόμενα και μέσω του μεγάλου αριθμού διμερών συμφωνιών Τουρκίας – «ΤΔΒΚ», που καθιστούν το ΤΚ κρατίδιο, ουσιαστικά επαρχία της Τουρκίας, εξαρτημένο πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και στρατιωτικά, με δυνατότητα παρουσίας αεροναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στην επικράτεια της Κύπρου χωρίς έγκριση του Κυπριακού κράτους. Οι διμερείς συμφωνίες, είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Ανάν.

Το Κεντρικό κράτος, θα ελέγχεται από την Τουρκία, μέσω συνταγματικών ρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί (συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης που έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο 9.7.2014, 17.11.2015, 13.12.2015 και δεν έχουν διαψευσθεί από την Κυβέρνηση). Οι συγκλίσεις προβλέπουν συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα σημαντικά θέματα, υιοθέτηση του ΒΕΤΟ ως κυρίαρχου πολιτειακού συστατικού και προσφυγή σε ξένο δικαστή, για τα συνταγματικής φύσεως θέματα. Αυτές οι ρυθμίσεις προδικάζουν αδιέξοδα και παράλυση της κρατικής μηχανής, ή συνεχείς υποχωρήσεις του ΕΚ κρατιδίου προς τις θέσεις της Τουρκίας για να μην καταρρεύσει το κράτος, με συνέπεια τη δημιουργία συνθηκών υποτέλειας και προσαρμογής προς τη βούληση του ισχυρού.

Το νέο κράτος θα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει λόγω δυσλειτουργικότητας (ΒΕΤΟ, πολυπλοκότητα δομής, διαμοιρασμός εξουσίας/κυριαρχίας, διαρχία αξιωματούχων) οικονομικής δισπραγίας (3 κυβερνήσεις, 4 βουλές, 3 αστυνομίες, εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί, αποζημιώσεις εφαρμογής της λύσης) παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειψης ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει πολιτική, στρατιωτική, ενεργειακή και δημογραφική ασφάλεια, αφού η Τουρκία θα είναι παρούσα στη Κύπρο και θα ελέγχει τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους μέσω του ΤΚ κρατιδίου (επαρχία της), στη βάση των δικών της συμφερόντων.

Η λύση της ΔΔΟ οδηγεί σε ολοκλήρωση του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας, που τέθηκε από τη δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ) για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Η Τουρκία δεν θέλει πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη στη Κύπρο, αλλά έλεγχο ολόκληρης της νήσου, για λόγους ασφάλειας και επέκτασης της επιρροής της στην περιοχή.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, και προ του κινδύνου τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου, η μόνη στρατηγική επιλογή που μας απομένει, έστω και την υστάτη, είναι η αποτροπή και η ενίσχυση. Να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής και την επέκταση της Τουρκικής κυριαρχίας στις ελεύθερες περιοχές, με την απόρριψη λύσης ΔΔΟ, και να ενισχύσουμε τους συντελεστές εθνικής ισχύος της ΚΔ. Συγκεκριμένα:

1) Αποκήρυξη της ΔΔΟ, διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών, με επιχείρημα την εμμονή της Τουρκίας σε λύση τουρκικών όρων, και επαναφορά του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως διεθνές έγκλημα της Τουρκίας. Ανάληψη αγώνα για εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, για απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλη την Κύπρο. Επιλογή εξαιρετικά δύσκολη(φροντίσαμε να υιοθετηθεί η ΔΔΟ από ΟΗΕ καιΕΕ) αλλά προτιμότερη απο τη ΔΔΟ, που τουρκοποιεί όλη την Κύπρο.

Η ΚΔ εντάχθηκε στην Ε.Ε. ως ενιαίο κράτος, με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει, με όλες τις προσαρμογές που έγιναν έκτοτε, για να συμβαδίζει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλες που πρέπει να γίνουν για επανενσωμάτωση των ΤΚ και εκσυγχρονισμό του συντάγματος, με αποβολή των διχοτομικών και δισλειτουργικών στοιχείων του, αφού απομακρυνθούν οι κατοχικές δυνάμεις και έποικοι, και καταργηθούν οι συνθήκες εγγυήσεως – συμμαχίας.

2) Ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών εξισορρόπησης ισχύος προς την Τουρκία: άμυνα, οικονομία, διπλωματία, πληροφορίες, δημογραφική και εθνική συνοχή, συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες με γειτονικές χώρες, χώρες της ΕΕ και του ΣΑ/ΟΗΕ, στη βάση κοινών συμφερόντων(ασφάλεια,οικονομία, ΑΟΖ) και αναζωογόνηση δόγματος ΕΑΧ με Ελλάδα. Αν χαθεί η Κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι αντιστράτηγος ε.α.

04 Φεβ

Aspasia Xatzikiriakou · ΛΟΦΟΣ ΛΑΠΑΤΣΑ...ΣΚΥΛΛΟΥΡΑ...

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 20:11

 

Αυτό ήτανε γραμμένο σε μια οθόνη,σε μία αίθουσα, όπου μας είπαν να περάσουμε και να καθησουμε, καλεσμένοι από την ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων )χθες στην Λευκωσία. 
Καλεσμένοι ήτανε και οι 23 οικογένειες του 286 Μ. Τ. Π. της μονάδας του αγνοούμενου αδελφού μου . Πρώτοι φθάσαμε εμείς, διότι ειμασταν από Πάφο και οι μοναδικοί απο μακριά ,σιγά σιγά άρχισα να έρχονται οι οικογένειες των υπολοίπων αγνοούμενων, δεν ξέρω αν ήτανε όλες διότι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας εκτός από μία οικογένεια που γνωριστήκαμε πέρσι, και μερικούς από τους επιζώντες του 286 όπως και τον πρόεδρο του 286 τον κον Χριστο Τουφεξη. 
Όταν γέμισε η αίθουσα ήρθε ο κος Νέστορας ο επικεφαλής της ΔΕΑ τον οποίο γνωρίζαμε ήδη από άλλες συναντήσεις μας .Μετά από μια εισαγωγή του, άρχισε σιγά σιγά να μας γνωρίζει τα άτομα που ήτανε μαζί του, Έναν Σύμβουλο έναν Ερευνητή έναν Αρχαιολόγο έναν Ανθρωπολογο και έναν Γενετιστη..πρώτος άρχισε να μιλά ο σύμβουλος και να μας λέει ότι το 2005 κάποιος Τούρκος βοσκός στο ύψωμα ΛΑΠΑΤΣΑ βρήκε ενα οστό , και τα παρέδωσε στην Τούρκο Κυπριακή Σύμβουλο για τους αγνοουμενους, η οποία με την σειρά της το παρέδωσε στο τμήμα γενετικής, πρόσβαση όμως είχανε το 2010, δηλαδή μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, που δικοί μας άνθρωποι ήτανε εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες αυτά τα χρόνια, όπως μας είπανε η μονάδα του 286 ήτανε που έδωσε την χειρότερη μάχη με τους Τούρκους...
Όταν άρχισα να μαζεύουν τα οστά των ηρωικων παλικαριων μας τα οποία ήτανε τόσα λίγα, όπως μας τα έδειξαν και στην γιγαντοοθονη από την μέρα των εσκαφων και μέχρι που έστειλα τα οστά 3 φορές στην Βοσνία για αναγνώριση με την μέθοδο του DNA όλα ήτανε τόσο μικρά που ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει , και όμως από αυτά τα μικρά οστά δηλαδή σαν δάκτυλα τίποτα ολοκληρομενο, ούτε υπήρχε ένα κρανίο, ή πόδι, χέρι τίποτα...ένα σταυρό με την αλυσίδα δύο κέρματα, μια πλαστική θήκη από άδεια οδήγησης και ένα μανικη από στρατιωτική στολή, που δεν μπορεί να ξέρεις σε ποιο ανήκουν. Και όμως με αυτά τα λίγα και μικρά οστά με την μέθοδο ΤΟΥ DNA έχουν αναγνωριστη 18 από τα 23 παληκαρια μας, μετά που έχουν ξανά παη το Νοέμβριο του 2015 έχουν βρει ακόμη λίγα από οστά που θα σταλούν για εξέταση για τους υπόλοιπους 5.Οπως μας έδωσαν να καταλάβουμε μέσα στο 2016 θα αρχίσουν να μας δίνουν από οτι εχω καταλαβει ένα κοκαλάκι του κάθε ενα απο τους αγνοούμενους μαςγια να μπορέσουμε να κάνουμε κηδεία....Από ψες βράδυ που επεστρεψαμε από Λευκωσία το μονο που σκέφτομαι και λέω ευτυχώς που πέθαναν οι γονείς μας, και δεν θα δουν και να ζήσουν αυτό τον επιπλέον πόνο, να φεύγει από το σπίτι σου ένας Λεβέντης και να σου επιστρέφουν ένα κομμάτι του, ίσως από χέρι πόδι ίσως και δόντι. Αλλά τους ήρωες ποτέ δεν τους βρησκεις στο σκοτάδι....Και εσύ ΜΙΧΆΛΗ ΜΟΥ είσαι ένας ήρωας....!!!!

04 Φεβ

Έγινε τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ενημέρωση των συγγενών της χαμένης Διμοιρίας του έφεδρου ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 στη περιοχή Σκυλλούρας.

Η διμοιρία του Ανθυπολοχαγού Σεργίδη αποτελείτο από 23 άνδρες .

Η ενημέρωση διοργανώθηκε από το Ε/Κ Μέλος τη ΔΕΑ κο Νέστορα Νέστορος και στόχο είχε να ενημερώσει τους συγγενείς για τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης ανεύρεσης διάσπαρτων λειψάνων επί το λόφου Λαπάτσα που βρίσκεται βορείως του κατεχόμενου χωριού Σκυλλούρα .

Η ημερήσια διάταξη της ενημέρωσης περιελάμβανε .

  1. Εισαγωγή από Ε/Κ εκπρόσωπο ΔΕΑ Κος. Νέστορα Νέστορος.
  2. Εισαγωγή από Σύμβουλο Ε/Κ εκπρόσωπου Κο. Ξ. Καλλή
  3. Ενημέρωση από ερευνητή Κος. Θωμά Αντωνίου
  4. Παρουσίαση από Αρχαιολόγο Κα Ασπασία Γεωργιάδου
  5. Παρουσίαση από Ανθρωπολόγο Κα. Αλεξάνδρα  Μουσκή
  6. Παρουσίαση από Γενετιστή  Κα. Κατερινα  Παπαιωάννου

Ο Μέλος τη ΔΕΑ   ανάφερε ότι εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα 18 προφίλ δηλαδή οστά που ανήκουν σε 18 διαφορετικά άτομα και ότι συνεχίζονται η προσπάθειες για εντοπισμό και άλλων προσώπων με την αποστολή ακόμα 104 δειγμάτων για ανάλυση του γενετικού υλικού σε εργαστήριο των Ην Πολιτειών.

Οι πρώτες ενδείξεις ύπαρξης χώρου ταφής άρχισαν από το 2005 όταν Τ/Κ βοσκός παρέδωσε ένα ανθρώπινο οστό που βρήκε στη περιοχή.

Οι εκταφές διάρκεσαν από το 2013 – 2015 και δυστυχώς έφεραν στην επιφάνεια μόνο μικρά οστά διάσπαρτα σε μεγάλη περιοχή σε απόκρημνη περιοχή του Λόφου Λαπάτσα. Οι συγγενείς αντέδρασαν και ζήτησαν όπως το θέμα πιθανής μετακίνησης οστών τεθεί στο Τ/Κ ηγέτη κατά τις συνομιλίες από το ίδιο το Πρόεδρο της ΚΔ. Ο κος Νέστορος υποσχέθηκε να το πράξει καθώς επίσης να κρατεί ενήμερες τις οικογένειες και το Σύνδεσμο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τη ΔΕΑ για τη πρωτοβουλία και χαρακτήρισε τη έλλειψη ταφής από τα τουρκικά στρατεύματα ως βαρβαρότητα και κάλεσε όσους συγγενείς επιθυμούν να υποβάλουν προσφυγή εναντίων της Τουρκίας .

Ο κος Ξενοφών Καλλής αφού ενημέρωσε τους συγγενείς για τις δυσκολίες της περίπτωσης ανάφερε ότι εντοπίστηκαν και άλλοι χώροι ταφής στη περιοχή που πιθανό να βρίσκονται θαμμένοι άνδρες του 286 ΜΤΠ .