Διαταγή «Σκοτώστε τους Αιχμαλώτους»


Του Χρίστου Ν Τουφεξή

«Σε λίγες μέρες με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χώρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν μεταφέρει τους αιχμαλώτους, έφεραν πίσω στη μονάδα μας περίπου 70 -80 ελληνοκύπριους. Τότε βρισκόμαστε στην Αγιά. Εγώ λόγω της ειδικότητας ήμουν κοντά στη σκηνή του διοικητή. Εκεί άκουσα συνομιλίες που έκανε μέσω ασυρμάτου ο διοικητής της μοίρας μας Μεχμέτ Γκιουνγικορμούς με τους ανωτέρους του. Ο διοικητής μας τους ρωτούσε τι να κάμει τους αιχμαλώτους. Ήταν ένα πρόβλημα για τη μονάδα. Και η διατροφή τους αλλά το κυριότερο η φύλαξη τους. Η εντολή που πήρε ήταν η εξής : «Φορτώστε τους στο τρένο».
Το πρωί της επόμενης μέρας ο διοικητής κάλεσε το Μπιλάλ Γιλμάζ και του είπε : «Πάρε μαζί σου έναν ακόμα και έλα εδώ». Ο Γιλμάζ ήταν ένας ρατσιστής και βάρβαρος λοχίας. Φώναξε εμένα γιατί ήμασταν στην ίδια ομάδα. Μας πλησίασε ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και μας ρώτησε αν είμαστε παντρεμένοι η όχι.. Όταν απάντησα ότι εγώ είμαι παντρεμένος κατέβω. Έτσι δεν πήγα μαζί τους. Ο λοχαγός μαζί με τον Μπιλάλ Γιλμάζ και τον υπαξιωματικό Μουχαρέμ, πήραν τους αιχμαλώτους και τους οδήγησαν σε μια περιοχή που είχε τρία πηγάδια. Τα μάτια και τα χέρια τους ήταν δεμένα. Οι δικοί μας κρατούσαν αυτόματα Τόμσον.

Το μέρος με τα τρία πηγάδια ήταν κοντά στα χωριά Αφάνεια και Τύμπου κάτω από το δρόμο. Τους αιχμαλώτους τους οδήγησαν εκεί. Σε λίγο ακούστηκαν ριπές και πυροβολισμοί. Ο Γιλμάζ πρέπει να σα πώ , ότι παρόλο που ήταν απλός λοχίας, παρουσιαζόταν ως πρωτεργάτης των επιχειρήσεων και ανακατευόταν σε πολλά, έτσι που καμιά φορά αναρωτιόμουν μήπως κατά βάθος είχε κάποιο άλλο αξίωμα και για κάποιο λόγο παρίστανε το λοχία. Μετά από αυτό το επεισόδιο ήρθε με ένα συνωμοτικό αλλά αυτάρεσκο ύφος και μου περιέγραψε την εκτέλεση. Έλεγε με αλαζονεία «Τους σκοτώσαμε και αυτούς που χαροπάλευαν τους πετάξαμε μες τα πηγάδια. Να ήσουν από μια μεριά να’ βλεπες πως ρίξαμε ένα χοντρό Ρωμιό στο πηγάδι έφτασε κατευθείαν στο πάτο. Ξέρεις τι πάταγο έκανε; Είχε μεγάλη πλάκα, το ευχαριστηθήκαμε. Αργότερα ο διοικητής μας μίλησε στον ασύρματο «Διαταγή εξετελέσθη. Τους φορτώσαμε στο τρένο».
Το πιο πάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Ρόνι Αλασόρ Διαταγή «Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους» και στην μαρτυρία του Ο.Σαατ από το Παζαρτζίκ του Μαράς.

Η συνέχεια της φρικιαστικής αυτής σφαγής των 70 αθώων αυτών συμπατριωτών μας φαίνεται να έγινε το 1996 όταν τα οστά τους ανασύρθηκαν από τα πηγάδια, που σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε από το Τουρκικό στρατό και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Πολίτης στις 15 Φεβρουαρίου 2014, υπάρχει το ενδεχόμενο τα οστά να ρίχτηκαν στη θάλασσα. Μέσα στα πηγάδια βρέθηκαν κάποια υπολείμματα από τα οστά που με το δίκιο τους οι συγγενείς όταν το πληροφορήθηκαν αντέδρασαν έντονα και αρνούνται να παραλάβουν ορισμένα οστά για ταφή.με διέταξε να 

Ποια ανθρώπινη καρδιά να μην νοιώσει αβάστακτο πόνο με την πιο πάνω πραγματική ιστορία.
Τα ερωτήματα πολλά μέχρι σήμερα αναπάντητα. Οι δράστες της σφαγής των 70 αθώων αυτών ανθρώπων είναι γνωστοί με ονομαστικό μάρτυρα. Δεν ακούσαμε να οδηγούνται οι Μεχμέτ Γκιονγίκορμου, ο Μπιλάλ Γιλμάζ, ο Ερτζάν Σαντίκ και ο Μουχαρέμ του Τουρκικού στρατού , σε διεθνή δικαστήρια με την κατηγορία του εγκλήματος εναντίων της ανθρωπότητας. Δεν προσέξαμε καμία αναφορά στον Φάκελο Κύπρου της Κυπριακής Βουλής. Δεν ακούσαμε καμία ανακοίνωση της ΔΕΑ για απόδοση ευθυνών. Δεν ακούσαμε κανένα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκθέσει ονομαστικά αυτούς τους κτηνώδης δολοφόνους που υπηρετούσαν στο Τουρκικό στρατό που ήλθε κατά τον Μπουλέντ Ετζεβίτ για «Ειρηνευτική Επιχείρηση. Δεν ακούσαμε από κανένα Έλληνα Πρόεδρο η πρωθυπουργό ότι τέτοια εγκλήματα πολέμου δεν μπορεί να αποσιωπούνται για διατήρηση καλού κλίματος και τη επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Ποια είναι η οφειλή μας προς την ιστορία σαν ένα μνημόσυνο για τους μάρτυρες αυτούς της Κυπριακής ιστορίας; 
Πραγματικά μπορεί να φανταστείτε τις τελευταίες σκέψεις και προσευχές των 70 αυτών ανθρώπων γνωρίζοντας ότι έφθασε το τέλος τους. Πιθανότατα όχι. Εμείς όμως που ζήσαμε την εισβολή του 1974 λεπτό προς λεπτό μπορούμε. Χάσαμε 30 ανθρώπους στο πεδίο των μαχών και από τότε τους αναζητούμε. Μέχρι σήμερα η ΔΕΑ μας παράδωσε μόνο τα οστά των δύο. Οι άλλοι 28 ακόμη αγνοούνται.
Καλούμε τους συγγενείς των μαρτύρων της Άσσιας να οργανωθούν και να ζητήσουν όπως η Τουρκία συρθεί σε ποινικά δικαστήρια του εξωτερικού με τη κατηγορία για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Η Τουρκία θα επιμένει όπως σε επικείμενη λύση παραμείνουν κατοχικά στρατεύματα και μετά τη λύση. Πως είναι δυνατό να συνυπάρχουμε με αυτούς τους βάρβαρους εισβολείς; Οποιαδήποτε μορφής λύση πρέπει απαραίτητα να περιέχει την αποχώρηση του Τουρκικού στρατού του οποίου τα χέρια είναι βαμμένο με το αίμα τόσον αθώων συνανθρώπων μας. 
• Ο Χρίστος Ν Τουφεξής είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ - 1974

Last modified on Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 06:46