Έγιναν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 τα αποκαλυπτήρια των Οδών Μάρκου Μάρκου εξ Επτακώμης και του Ανδρέα Έλληνα εκ Πραστειού Μόρφου στρατιωτών του 286 ΜΤΠ

Έγιναν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 τα αποκαλυπτήρια των Οδών Μάρκου Μάρκου εξ Επτακώμης και του Ανδρέα Έλληνα εκ Πραστειού Μόρφου στρατιωτών του 286 ΜΤΠ που έπεσαν ηρωικώς στο Κοντεμένο στις 20 Ιουλίου 1974 κατά την τουρκική εισβολή.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά.

 

 

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά. 

Εδώ στην οδό Μάρκου Μάρκου στον Άγιο Αθανάσιο επιτελούμε σήμερα ένα χρέος και αποτίνουμε το δέοντα φόρο τιμής σε δυο λαμπρούς νέους που χάθηκαν τις μαύρες εκείνες μέρες του 1974. Τριανταέξι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η ενέργεια αυτή του Δήμου Αγίου Αθανασίου ζωντανεύει τις ηρωικές μα και συνάμα τραγικές φιγούρες των εθνοφρουρών του 286 ΜΤΠ που θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό που είχαν, τη ζωή τους, μαχόμενοι για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Πράος, εργατικός και καλόκαρδος, ο Μάρκος Μάρκου είναι ο μικρότερος σε ηλικία ηρωικώς πεσών του 286 ΜΤΠ. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1956 στην Επτακώμη της Καρπασίας. Γιος πολυμελούς οικογένειας, ασκούσε το επάγγελμα του κωμοδρόμου και υδραυλικού στην Αμμόχωστο. Τον Ιανουάριο του 1974 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και τον Απρίλιο εντάχθηκε στον 1ο Λόχο του 286 ΜΤΠ.

Κατά το βομβαρδισμό του τάγματος στον Κοντεμένο στις 20 Ιουλίου 1974, ο Μάρκος φώναζε συνέχεια στους συμπολεμιστές του να καλυφθούν για να προστατευθούν, μέχρι που ο ίδιος κτυπήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αεροπορία. Ο απαράμιλλος ηρωισμός και αυτοθυσία που επέδειξε ο Μάρκος θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα στη μνήμη των συμπολεμιστών του, αλλά και σε αυτόν το δρόμο όπου σήμερα χαράσσεται το όνομά του.

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, μετά από παράκληση του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ – 1974, τιμά άλλον ένα ήρωα δίνοντας σε μια από τις οδούς του το όνομα του Ανδρέα Έλληνα. Ο Ανδρέας γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1955 στο Πραστιό Μόρφου και ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Νίκου και της Μαρούλλας Έλληνα. Μετά το γυμνάσιο, το 1973 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε στο 286 ΜΤΠ ως οδηγός στρατιωτικών φορτηγών GAZ.

Το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974 ο Ανδρέας κλήθηκε με το τάγμα του στην Κερύνεια για να προσβάλουν το τουρκικό προγεφύρωμα. Κατά τη μοιραία εκείνη πορεία τα επιθετικά πυρά των τουρκικών αεροπλάνων τραυμάτισαν θανάσιμα τον οδηγό του GAZ. Ο Ανδρέας είχε κατεβεί από το φορτηγό και γονατιστός προσπαθούσε με το μαρτίνι που κρατούσε να βάλει κατά του τουρκικού αεροπλάνου που είδε να κάνει βύθιση. Δυστυχώς, θραύσματα της φονικής ρουκέτας τον κτύπησαν θανάσιμα. Τα στερνά του λόγια προς το συνάδελφό του ήταν: «Έρχεται, να το αεροπλάνο έρχεται…».

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Ο ηρωικός μεν άνισος δε αγώνας που διεξήγαγαν οι εθνοφρουροί μας, η αντίσταση που προέβαλαν οι άνδρες του 286 ΜΤΠ, δεν επιτρέπουν ούτε τον εφησυχασμό, ούτε το ξεπούλημα της πατρίδας μας για την οποία τόσοι νέοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους και άλλοι αγνοούνται.

Στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε ηρωικές μορφές όπως αυτές των εθνοφρουρών του 286 ΜΤΠ μας τροφοδοτούν με δύναμη στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε το στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια ειρηνική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βασικό όπλο στον αγώνα μας για δικαίωση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένας και μοναδικός: Η επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Είμαστε υπόλογοι έναντι αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν αλλά και έναντι στη νέα γενιά. Διαπραγματευόμενοι με υπευθυνότητα, συνέπεια αλλά και σταθερότητα σε αρχές, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά και με καλή θέληση για μια συνολική και συμφωνημένη λύση.

Τριάντα έξι χρόνια μετά οι συναγωνιστές των πεσόντων και αγνοουμένων του 286 ΜΤΠ εξακολουθούν να θυμούνται με πίκρα τις δραματικές εκείνες μέρες του 1974 με τις εικόνες της εισβολής και της κατοχής να παραμένουν η ζοφερή πραγματικότητα για όλους μας.

Το μέλλον, όμως, για να είναι ευοίωνο, απαιτεί όπως οι μνήμες διατηρούνται ζωντανές. Και οι οδοί των οποίων τα αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό, τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης.

Γι’ αυτό, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Σύνδεσμο Πολεμιστών 286 ΜΤΠ – 1974 καθώς και το Δήμο Αγίου Αθανασίου που με την πρωτοβουλία τους για ονομασία των οδών «Μάρκου Μάρκου» και «Ανδρέα Έλληνα» αποτίνουν φόρο τιμής στους δύο νέους και συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης της θυσίας τους.

Μαζί με τη συμπόνοια προς τις οικογένειές τους για το χαμό τους, μοιραζόμαστε, επίσης, το αίσθημα της υπερηφάνειας για τα δυο παλληκάρια γιατί είναι ήρωες ολόκληρης της Κύπρου. Τιμή και δόξα στο Μάρκο Μάρκου και Ανδρέα Έλληνα του 286 ΜΤΠ.

 

 

 

Last modified on Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 18:29