Ενημέρωση συγγενών αγνοουμένων της χαμένης Διμοιρίας του έφεδρου Αν/γού Ιωσήφ Σεργίδη.

Έγινε τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ενημέρωση των συγγενών της χαμένης Διμοιρίας του έφεδρου ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 στη περιοχή Σκυλλούρας.

Η διμοιρία του Ανθυπολοχαγού Σεργίδη αποτελείτο από 23 άνδρες .

Η ενημέρωση διοργανώθηκε από το Ε/Κ Μέλος τη ΔΕΑ κο Νέστορα Νέστορος και στόχο είχε να ενημερώσει τους συγγενείς για τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης ανεύρεσης διάσπαρτων λειψάνων επί το λόφου Λαπάτσα που βρίσκεται βορείως του κατεχόμενου χωριού Σκυλλούρα .

Η ημερήσια διάταξη της ενημέρωσης περιελάμβανε .

  1. Εισαγωγή από Ε/Κ εκπρόσωπο ΔΕΑ Κος. Νέστορα Νέστορος.
  2. Εισαγωγή από Σύμβουλο Ε/Κ εκπρόσωπου Κο. Ξ. Καλλή
  3. Ενημέρωση από ερευνητή Κος. Θωμά Αντωνίου
  4. Παρουσίαση από Αρχαιολόγο Κα Ασπασία Γεωργιάδου
  5. Παρουσίαση από Ανθρωπολόγο Κα. Αλεξάνδρα  Μουσκή
  6. Παρουσίαση από Γενετιστή  Κα. Κατερινα  Παπαιωάννου

Ο Μέλος τη ΔΕΑ   ανάφερε ότι εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα 18 προφίλ δηλαδή οστά που ανήκουν σε 18 διαφορετικά άτομα και ότι συνεχίζονται η προσπάθειες για εντοπισμό και άλλων προσώπων με την αποστολή ακόμα 104 δειγμάτων για ανάλυση του γενετικού υλικού σε εργαστήριο των Ην Πολιτειών.

Οι πρώτες ενδείξεις ύπαρξης χώρου ταφής άρχισαν από το 2005 όταν Τ/Κ βοσκός παρέδωσε ένα ανθρώπινο οστό που βρήκε στη περιοχή.

Οι εκταφές διάρκεσαν από το 2013 – 2015 και δυστυχώς έφεραν στην επιφάνεια μόνο μικρά οστά διάσπαρτα σε μεγάλη περιοχή σε απόκρημνη περιοχή του Λόφου Λαπάτσα. Οι συγγενείς αντέδρασαν και ζήτησαν όπως το θέμα πιθανής μετακίνησης οστών τεθεί στο Τ/Κ ηγέτη κατά τις συνομιλίες από το ίδιο το Πρόεδρο της ΚΔ. Ο κος Νέστορος υποσχέθηκε να το πράξει καθώς επίσης να κρατεί ενήμερες τις οικογένειες και το Σύνδεσμο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τη ΔΕΑ για τη πρωτοβουλία και χαρακτήρισε τη έλλειψη ταφής από τα τουρκικά στρατεύματα ως βαρβαρότητα και κάλεσε όσους συγγενείς επιθυμούν να υποβάλουν προσφυγή εναντίων της Τουρκίας .

Ο κος Ξενοφών Καλλής αφού ενημέρωσε τους συγγενείς για τις δυσκολίες της περίπτωσης ανάφερε ότι εντοπίστηκαν και άλλοι χώροι ταφής στη περιοχή που πιθανό να βρίσκονται θαμμένοι άνδρες του 286 ΜΤΠ .