ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ 286 ΜΤΠ - 1974 ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ.

 

Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, παρέδωσε για μεταφορά και ταφή στα πάτρια εδάφη:

Ένα μικρό οστό που ταυτοποιήθηκε ως ανήκοντα στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα. Ο Συνταγματάρχης Σταύρου θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το τάγμα του έδωσε σφοδρές μάχες με τον Αττίλα κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής.

Των στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριου Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα οι οποίοι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους απήχθηκαν και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Του Έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού που συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας

Των Έφεδρων Ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη και Νικολάου Τσιγκαρόπουλου οι οποίοι έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά του επιτιθέμενου Τούρκου εισβολέα στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.
.sigmalive