30 Οκτ

Έγινε τη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Διοικητή του 286 ΜΤΠ ,Ταγματάρχη Μάριου Αργυρού

24 Οκτ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 18:14
24 Οκτ

Επικήδειος Λόγος στον ήρωα Κώστα Κωνσταντίνου από το Καϊμακλί, στρατιώτη του 286 Μ.Τ.Π. του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στις μάχες Καραβά – Λαπήθου στις 6 Αυγούστου1974 και τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015, Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου

Αγαπημένε μας,

Ο καημός μιας ζωής!

Είναι πραγματικά δύσκολο και συνάμα περίεργο να σε συναντούμε, να σε γνωρίζουμε σήμερα εδώ στον ιερό τούτο ναό, μα και να σε αποχωριζόμαστε παράλληλα την ίδια στιγμή! Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι θα συναντιόμασταν και θα γνωριζόμασταν τελικά κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η ελπίδα – βλέπεις – για τη ζωή παραμένει ζωντανή ακόμα κι αν έχει να παλέψει με τους δύο αυτούς μεγάλους αντιπάλους που ακούνε στα ονόματα χρόνος και πόλεμος.

Τι να σου πρωτοπώ αγαπημένε μου για όλα αυτά τα χρόνια;

Ο καλός μας ο παππούς κοιμήθηκε προ δεκαπενταετίας έχοντας στο στήθος του την φωτογραφία σου και στην ψυχή του τον πόθο και τον καημό της επιστροφής σου. Ποιος να φανταζόταν τότε ότι θ’ ανταμώνατε πρώτοι στους ουρανούς;

Έπειτα, η καλή μας η γιαγιά, η λεβεντομάνα, η ευγενική κι αριστοκρατική ψυχή, στέκει σήμερα κοντά σου, φορτωμένη τις πίκρες, τις αδικίες, τις συνεχείς δυσκολίες που της έταξε η ζωή!

Δε χωρά αμφιβολία αγαπημένε μου, πως από τέτοιους γονείς γεννήθηκες, πως διδάχτηκες και μας δίδαξες την αγάπη για την πατρίδα, πως πολέμησες για τα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας! Είχες την ευκαιρία να γλυτώσεις την μάχη μετά από τον τραυματισμό και την παραμονή σου στο νοσοκομείο όμως αψήφησες κάθε κίνδυνο, παραβλέποντας ίσως και εθελοτυφλώντας στο ραντεβού με τον θάνατο που καραδοκούσε! Η ανεμελιά της νιότης, η ομορφιά, ο έρωτας, η ανήσυχη φύση των 20 χρόνων σου, έγιναν πείσμα κι ανδρεία, έγιναν πάθος και πόθος για ελευθερία, κι όλα μαζί, ταυτισμένα εκείνες τις στιγμές… έφτιαξαν ήρωες!!

Τι να σου πρωτοπώ;

Τ’ αδέρφια σου.. η Δέσπω, η Χρυστάλλα, ο Σάββας… μεγάλωσαν! Έγιναν σύζυγοι, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες! Δύο μάλιστα απ’ τα παιδιά και τα εγγόνια τους φέρουν το όνομά σου. Μα όλοι μας φέρουμε μέσα μας κάτι δικό σου. Μεγαλώσαμε μαζί σου! Σε γνωρίσαμε μέσα από τις αναμνήσεις των γονιών μας, του παππού και της γιαγιάς. Μεγαλώσαμε μαζί σου. Με μια φωτογραφία σου, σήμα κατατεθέν, να στολίζει τα σπίτια μας και να στιγματίζει – χρόνια τώρα – την ύπαρξή μας. Απετέλεσες τον πρωταγωνιστή των σχολικών μας εκθέσεων, τον ήρωα πρωταγωνιστή στα μικρά και τα μεγάλα μας χρόνια! Ανεξαρτήτως ποια θα ήταν τελικά η έκβαση. Όχι το τέλος. Μα αυτό που σήμερα αποτελεί ορόσημο στην πορεία της υπόλοιπης ζωής μας.

Τα κατάφερες τελικά! Έβαλες κι εσύ την δική σου σφραγίδα στον αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπου, μα έβαλες πολύ ψηλά τον πήχυ για μας που σήμερα εδώ μαζί σου ταλαντευόμαστε ανάμεσα στη χαρά και την λύπη μη ξέροντας ποιο τελικά υπερισχύει!

Αγαπημένε μου θείε,

Ο λόγος δεν τελειώνει σήμερα με επίλογο! Γιατί δεν ταιριάζει επίλογος σ’ ανθρώπους που κέρδισαν την αθανασία αλλά και γιατί σήμερα γράφεται ο πρόλογος της δικής σου ιστορίας. Δεν πέθανες! Ζεις και θα ζεις αιώνια. Τον Αύγουστο του 1974 η ηρωική θυσία σου, σου εξασφάλισε εισιτήριο διαρκείας αιωνίας στο πάνθεο των αθανάτων. Ο ελεήμων και φιλάνθρωπος Θεός μας είμαι σίγουρη ότι σε κατέταξε στην τάξη των μαρτύρων Του, των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων.

Δε σε αποχαιρετώ αγαπημένε μου! Χαιρετώ το θάρρος και την θυσία σου, χαιρετώ την ανδρεία σου, την αποφασιστικότητά σου, χαιρετώ την αιώνια νεότητά σου!

Στρατιώτης Κωνσταντίνου Κώστας του Ελευθερίου και της Αναστασίας.

Ήρωας αθάνατος!

24 Οκτ

Επιμνημόσυνος λόγος Σοφοκλή Φυττή, Βουλευτή Κερύνειας στις 19.04.2015, στον Ι.Ν Παν. Φανερωμένης, κατά το μνημόσυνο Ευφροσύνης Προεστού, ηρωίδας από τη Λάπηθο.

  • Αιδεσιμότατοι,
  • Εκπρόσωποι κομμάτων
  • Έντιμοι Συνάδελφοι
  • Αξιότιμοι  Δήμαρχοι,
  • Αγαπητοί εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς
  • Εκπρόσωποι Οργανώσεων, Σωματείων και Συνδέσμων,
  • Ευσεβές Εκκλησίασμα,

Στις 17 Απριλίου 1993, απεβίωσε, κηδεύτηκε και τάφηκε στις επόμενες μέρες στο νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, η Ευφροσύνη Προεστού, που τελούμε σήμερα το μνημόσυνο της. Στον Ιερό αυτό ιστορικό ναό που ανηγέρθη και τιμάται σε αυτό η Παναγία η Φανερωμένη, τιμούμε για 20η φορά μια αξιόλογη, ηρωική γυναίκα, την Κυρά της Λαπήθου, όπως αναφέρεται και όπως έγινε γνωστή.

Η Ευφροσύνη Προεστού τιμάται σήμερα γιατί ο Σύνδεσμος Πολεμιστών του 286 Τ.Μ.Π, ο Δήμος Λαπήθου και η οικογένεια της δεν ξεχνούν την προσφορά της στον άνθρωπο και στην Πατρίδα.

Ο ηρωισμός ενός ανθρώπου, είναι δυνατόν να αφορά πολλές πράξεις του, πολλές ενέργειες του, σε διάρκεια, ή κατά  στάδια μέσα σε πολλά χρόνια. Είναι δυνατό όμως, ο ηρωισμός να αφορά σε κάποια δεδομένη χρονική περίοδο ή στιγμή, είτε είναι πράξη, ενέργεια, δράση για την πατρίδα, είτε αφορά για έναν άνθρωπο ή για πολλούς ανθρώπους ή ακόμη και για άλλα στιγμιαία ή βραχύχρονα έκτακτα συμβάντα.

Η Ευφροσύνη Προεστού είναι η γυναίκα – η Κυρά της Λαπήθου, που είναι συνδυασμός ηρωισμού και των δύο περιπτώσεων.

Ως μαία στο επάγγελμα, παρείχε τις υπηρεσίες της χωρίς ενδοιασμό, φόβο, η αναστολή σε όλους τους ανθρώπους. Είτε κατοικώντας στην Λάπηθο, είτε κατοικώντας στον  Άγιο Ερμόλαο, ποτέ δεν αρνήθηκε  να παράσχει τις υπηρεσίες της σε όλα τα Ελληνοκυπριακά, τα Τουρκοκυπριακά ή και τα μικτά χωριά. Για δεκαετίες ξεγέννησε εκατοντάδες Έλληνες, Τούρκους και Μαρωνίτες στη Λάπηθο, Καραβά, Βασίλεια, Αγ. Ερμόλαο, Σύσκληπο, Αγριδάκι, Αγύρτα, Πιλέρι, Φώττα, Κρίνι, Ασώματο, Καρπασία.

Με την προσφορά της αυτή, συνέβαλλε στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των κατοίκων, ανεξάρτητα από καταγωγή ή θρησκεία.

Στις 6 Αυγούστου 1974, εν μέσω συμφωνημένης, από τις 22.07.1974 εκεχειρίας, οι Τούρκοι, μη δεχόμενοι το γεγονός ότι οι Κωμοπόλεις Λαπήθου και Καραβά δεν ήταν υπό την κατοχή τους, όσον αφορά την οικιστική περιοχή, διέταξαν επίθεση από ξηράς και θάλασσας για κατάληψη των 2 κωμοπόλεων.

Οι αμυνόμενες περιορισμένες δυνάμεις του 286 Μ.Τ. Π, του 256 Τ.Π, του 70 Τ. Μηχανικού,των 2 Λόχων της ΕΛΔΥΚ και ομάδων επιστρατευμένων πολιτών, λύγισαν ενώπιον της υπεροπλίας και της δύναμης πυρός και του γεωγραφικού πλεονεκτήματος λόγω του βουνού που κατέλαβαν οι Τούρκοι από προηγουμένως. Απουσίαζε εν πολλοίς από τις δικές μας δυνάμεις η επιτελική διοίκηση. Σποραδικές κινήσεις, έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας, επέφεραν τελικά την κατάληψη των 2 Κωμοπόλεων με θλιβερό αποτέλεσμα τις δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τον εγκλωβισμό, την καταστροφή, την προσφυγοποίηση. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς επέφεραν, ομολογουμένως, αρκετές απώλειες στον επιτιθέμενο εχθρό.   

Μετά τις 6 Αυγούστου  του 1974, εγκλωβισμένοι στην Λάπηθο, παρέμειναν 200 περίπου κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, τους οποίους οι Τούρκοι ταλαιπώρησαν αφάνταστα, μετακινώντας τους, στερώντας το σπίτι τους , τα φάρμακα τους και τελικά τους εξεδίωξαν σταδιακά.

Η Ευφροσύνη Προεστού που δεν έφυγε από την Λάπηθο, έδειξε ακόμη μια φορά τον ηρωισμό, τον ανθρωπισμό, και αλτρουισμό της, την άφοβη Ελληνική προσωπικότητα της .

Εγκλωβισμένη έτσι και η Ευφροσυνή Προεστού παρέμεινε με επιμονή της στο σπίτι της κοντά στην πλατεία Ηρώων της Λαπήθου. Στην περιοχή παρέμειναν εγκλωβισμένοι, αποκομμένοι από τις μονάδες τους, μη ενημερωμένοι, ταλαιπωρημένοι, 12 στρατιώτες ( 9 του 286 Μ.Τ.Π και 3 του 256 Τ.Π). Κρυμμένοι σε κάποια γειτονικά προς την Ευφροσύνη σπίτια, ημέρα και νύχτα, με υπόδειξη της Ευφροσύνης κρύβονταν επιπρόσθετα και στο λαγούμι του νερού της Βρύσης του Άδρικου. Για 1 μήνα περίπου οι 12 στρατιώτες, είχαν την φροντίδα , την ενημέρωση, προστασία, τροφοδοσία, αγάπη από την Ευφροσύνη Προεστού.

Βοηθούσε και ο γείτονας Αλέξανδρος Γεωργιάδης και μια άλλη γυναίκα, πρώην δασκάλα, που έπαιρνε τρόφιμα στην Ευφροσύνη, εν αγνοία της ότι με αυτά ετρέφοντο μερικώς και  άλλα 12  άτομα.

Όταν στη συνέχεια, προδόθηκε από αφέλεια η απερισκεψία η ύπαρξη των 12 στρατιωτών, ακολούθησε η σύλληψη, φυλάκιση,υποβολή σε βασανιστήρια και εξευτελισμούς της Ευφροσύνης Προεστού. Η Ευφροσύνη Προεστού, η μάνα, η ηρωίδα μάνα δεν πρόδωσε, δε λύγισε, δεν δείλιασε.

Γλύτωσε μόνο όταν αναγνώρισε ένα Τουρκοκύπριο, που η ίδια ξεγέννησε και όταν του ανέφερε αυτό το γεγονός , τότε αυτός τη γλύτωσε από βέβαιο θάνατο ή άλλους εξευτελισμούς και βασανιστήρια.

Οι εγκλωβισμένοι στρατιώτες, περικυκλώθηκαν, κυνηγήθηκαν, οι περισσότεροι συνελήφθησαν, οι λιγότεροι ακολούθησαν ατομική πορεία, και άλλος δια ξηράς και ένας δια θαλάσσης προσπάθησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

Μετά την απελευθέρωση τους από τις φυλακές του Αττίλα, οι στρατιώτες αναζήτησαν την Ευφροσύνη. Την βρήκαν μετά τον Απρίλη του 1975, που διώχθηκε από την Λάπηθο και βρισκόταν στην Λευκωσία στις ελεύθερες περιοχές. Σκοπός τους να την ευχαριστήσουν και να την τιμήσουν για την προστασία που τους παρείχε. Οι 12 στρατιώτες στη συνέχεια επισκέπτονταν συχνά την Ευφροσύνη και  την εσυμβουλεύοντο για διάφορα θέματα.

Μετά το θάνατο της, οι στρατιώτες – πολίτες πλέον στην κοινωνία, σε συνεργασία με το Δήμο Λαπήθου και το προσφυγικό Σωματείο « Η ΛΑΠΗΘΟΣ» φρόντισαν για την ανέγερση Μνημείου στο χώρο παρά το Λήδρα Πάλας, στο οποίο θα γίνει δέηση και κατάθεση στεφάνων αργότερα.

Κυρίες και Κύριοι,

Τιμώντας σήμερα την αείμνηστη ηρωίδα της Λαπήθου Ευφροσύνης Προεστού αναπόφευκτα έρχεται στη μνήμη μας η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας. Η ιστορία και η παράδοση που επαναλαμβάνονται όσον αφορά την προσφορά της περιοχής μας στους αγώνες του Έθνους κατά την υπερτρισχιλιετή πορεία της Κύπρου.

Η περιοχή Λαπήθου έχει προσφορά στους αγώνες για 3500 χρόνια, από την εποχή της ίδρυσης της από Πράξανδρο τον Λακεδαιμόνιο, μετά τον Τρωικό πόλεμο. Προσφορά και ανάδειξη ηρώων στο πλευρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλευρό των Πτολεμαίων, στη Βυζαντινή περίοδο, το 1821 στο πλευρό του Κανάρη, που επισκέφτηκε την Λάπηθο 2 φορές και πήρε μαζί του παλληκάρια και εφόδια από τη Λάπηθο και Καραβά. Στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (με δεκάδες πεσόντες στις μάχες ) στον αγώνα της ΕΟΚΑ, με συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών. Το 1974 κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής, που η Λάπηθος αριθμεί 97 πεσόντες και θύματα και αγνοούμενους, που η τύχη τους ακόμη είναι αδιευκρίνιστη.

Από τους 97 πεσόντες και αγνοουμένους οι 60-65 είναι άμαχοι, θύματα δολοφονίας κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τουρκικών στρατευμάτων και των ατάκτων Τουρκοκυπριακών ομάδων. Ο γειτονικός Καραβάς και τα 4 μικρά χωριά κοντά του, αριθμούν άλλους 55 νεκρούς στρατεύσιμους και άμαχους.

Όλοι τιμούμε τους πεσόντες, τους ήρωες μας για την απώλεια της ζωής τους, στο βωμό της ελευθερίας και της πατρίδας. Τιμούμε και τους δεκάδες ήρωες – πεσόντες στρατιώτες απ’ όλα τα μέρη της Κύπρου και της Ελλάδας που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα χώματα της Λαπήθου, του Καραβά της Βασίλειας κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής της 20 Ιουλίου του 1974 και της κατάληψης της περιοχής των 2 Κωμοπόλεων στις 6.08.1974. Τιμούμε και την Ευφροσύνη Προεστού για την ηρωική αυτοθυσία της, να προστατεύσει τους12 συμπατριώτες μας.

Η θυσία όλων αυτών των συμπατριωτών μας, η αυτοθυσία τους, όπως και η απαίτηση της ιστορίας, για αποκατάσταση και αναδημιουργία του ελληνισμού στους τόπους που μεγαλούργησε για χιλιετίες πρέπει να δικαιωθούν με δικές μας προσπάθειες. Με δικό μας αγώνα, με επιμονή, με υπομονή, με αντοχή και αντίσταση, με μακροπρόθεσμο και σωστό προγραμματισμό. Ο λαός μας, έδειξε ότι στην πλειοψηφία του αντέχει, αγαπά τον τόπο του, θέλει λύση σωστή, δίκαιη και μόνιμη.

Θέλει λύση που να επιτρέπει την επανεγκατάσταση των Ελλήνων στους κατεχόμενους τόπους, πόλεις και χωριά του. Θέλει μόνιμη ασφαλή επιστροφή, Λύση που θα βρουν οι ηγέτες της Κύπρου και όχι να επιβληθεί από εξωγενείς παράγοντες. Λύση που να αποδεχθεί ο προσφυγικός κόσμος, που υπόφερε και υποφέρει.

«Η προσφυγιά είναι πικρή και όποιος δεν την ένιωσε, δεν μπορεί να καταλάβει», ανέφερε κάποτε η Κλαίρη Αγγελίδου και έχει απόλυτο δίκαιο.

Κυρίες και κύριοι,

Η Τουρκία καταστρέφει την πολιτιστική μας κληρονομιά, επιτρέπει τη λεηλασία, την εκμετάλλευση και πώληση  των περιουσιών των Ελλήνων της κατεχόμενης Επαρχίας μας και όχι μόνο. Τουρκοποιεί τα πάντα. Αλλά να ξέρει ότι εμείς οι Έλληνες από αρχαιτάτων χρόνων λέμε και πιστεύουμε ένα ρητό « Τα πάντα ρεί». Θα έρθει και αυτής η σειρά να πληρώσει για τα διαχρονικά εγκλήματα της, τις γενοκτονίες εναντιον των Αρμενίων, των Ποντίων, των Μικρασιατών και άλλων εθνοτήτων αλλά και των Ελλήνων της Κύπρου, για  τους βιασμούς, τις δολοφονίες, τους ομαδικούς και ατομικούς διασκορπισμένους τάφους. Φτάνει να αντέξουμε. Να μη δεχθούμε οποιαδήποτε λύση που να μας αναγκάζει να ξεχάσουμε το τόπο μας και να πηγαίνουμε μόνο ως επισκέπτες στις πόλεις και τα χωριά μας.

Ας θυμηθούμε τους ήρωες μας, την ιστορία μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά. Ας θυμηθούμε ότι επιβιώσαμε της καταστροφής του 1974, ότι επιβιώνουμε έστω και πολύ δύσκολα της σύγχρονης οικονομικής κρίσης και ας πάρουν το μήνυμα όσοι θα διαπραγματευτούν το Κυπριακό. Οι πρόσφυγες επιμένουμε στην πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας, την επιστροφή στους τόπους μας. Λύση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, στην όποια είμαστε μέλη και σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης , της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά και τις χριστιανικές αρχές , της αποφυγής διαχωρισμού και του ρατσισμού και της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών αυτού του τόπου.

Τιμώντας και μνημονεύοντας  την Ευφροσύνη Προεστού και τους υπόλοιπους ήρωες μας, ας είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι  να αγωνιστούμε, ακόμα μια φορά, για δικαίωση των νεκρών μας και της ιστορίας μας, για ελευθερία και επιστροφή, για επανεγκατάσταση και αναγέννηση του Ελληνισμού στους τόπους μας.    

-         Αιωνία η μνήμη της ηρωίδας μας Ευφροσύνης Προεστού

-         Αιωνία η μνήμη όλων των ηρώων της Πατρίδας μας.

Ευχαριστώ

22 Οκτ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/10/2015

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 20:13

haluk 1

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/10 Η ΩΡΑ 08.30 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΤΗ ΤΟΥ 286 ΤΧΗ ΜΑΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΟ BLUE ISLAND ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.

ΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΜ

 

 

20 Οκτ

Τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ανέδειξε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης σε ομιλία του με θέμα τις προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) και το Eurodefense-Deutshcland στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Υπουργός Αμυνας στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέλυσε και τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Είπε, ακόμη, ότι “οι νέου τύπου απειλές στο τομέα της ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η πειρατεία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την ενεργό σύμπραξη των χωρών της περιοχής”.
Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε ότι “η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης και της συνεπακόλουθης γεωμετρικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα μας να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών”.
Ανέφερε πως “καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του και αυτό προϋποθέτει τη συνέργεια όλων εκείνων των κυβερνήσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της προαγωγής της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, όπως ειδικότερα του Ισραήλ και της Αιγύπτου”.
Ο Υπουργός Άμυνας ανέδειξε επίσης τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων.
Όπως σημείωσε, αυτή η προοπτική μπορεί να καταστεί καταλύτης για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής, από πηγή συγκρούσεων και απειλών σε περιοχή συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας ενώ την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.
Σ’ αυτή την προοπτική μπορεί να συμμετάσχει, συνέχισε, και η Τουρκία, αν επιτέλους επιδείξει ειλικρινή πολιτική βούληση προκειμένου να τερματιστεί ο μεγαλύτερος ιστορικός και πολιτικός αναχρονισμός σήμερα στην Ευρώπη, με την κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της Ένωσης από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.
Ο κ. Φωκαΐδης έκανε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για συνεργασίες στο τομέα της Έρευνας και Διάσωσης μέσα από την υπογραφή συμφωνιών αλλά και τη διεξαγωγή τακτικών διεθνών ασκήσεων ενώ σημείωσε επίσης τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος στη ναυτική δύναμη της UNIFIL, την επιχειρησιακή διοίκηση της οποίας ασκεί η Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο επικείμενο συνέδριο για τη θαλάσσια ασφάλεια που διοργανώνεται, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, στη Λευκωσία μεταξύ 12 και 13 Νοεμβρίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αρχηγοί ναυτικών δυνάμεων σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Έλληνας Στρατηγός, Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μόλις αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα.
ΚΥΠΕ

15 Οκτ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο Χαράλαμπος Δημοσθένους από την Κοντέα, πατέρας του Λοχία του 286 ΜΤΠ Αντώνη Δημοσθένους που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον Καραβά στις 22 Ιουλίου 1974. Ο μακαριστός Χαράλαμπος, διακεκριμένος λαϊκός ποιητής έγραψε το γνωστό ποίημα "Εν'άρτη τζείνη μέρα" αφιερωμένο στον Αντώνη και το οποίο απήγγειλε ο ίδιος σε πλείστα μνημόσυνα του Συνδέσμου. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 19/2/2011 στα Μανδριά της Πάφου. Εκ μέρους του ΣΥνδέσμου κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

 
286 ΜΤΠ - 1974's photo.
15 Οκτ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου ( ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ 286 Μ.Τ.Π - 1974 ) με το Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Κύπρο κο Στάνισλαβ Οσάτσιη.

Πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 8/10/2015 εθιμοτυπική συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με το Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Κύπρο κο Στάνισλαβ Οσάτσιη. Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκαμε μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου και ανάφερε τη προσφορά του τάγματος κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974. Ο Πρέσβης επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση του 286 ΜΤΠ και αναγνώρισε τις θυσίες των ανδρών του. Τέλος ο Πρόεδρος επέδωσε στο Πρέσβη αντίτυπο του βραβευμένου βιβλίου «286 ΜΤΠ Πολεμικό Ημερολόγιο 1974.