24 Ιαν

Σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου από τηνΆγκυρα!

ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ: «ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ»

News for the Greek Diaspora

Με την τακτική του »Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και με 5 ημέρες καθυστέρηση επιχειρεί σήμερα η Αγκυρα να απαντήσει στις ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Άμυνας κ Πάνου Καμμένου που στις 18 Ιανουαρίου είχε μιλήσει, μεταξύ πολλών άλλων, για »εισβολή και κατοχή » στην Κύπρο, είχε χαρακτηρίσει »θεοκρατικό » το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας την ανάγκη να πάψουν να υπάρχουν εγγυήτριες δυναμεις στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης , είχε πει για τον παρουσία κατοχικό στρατό στο νησί ότι είναι σαν να προσλαμβανεις σε νηπιαγωγείο, έναν παιδεραστή.

Και φυσικά είχε συμφωνήσει με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Π Παυλοπουλου ότι η Αγκυρα στηρίζει τους διακινητές μεταναστών προς την Ελλάδα, ενώ μίλησε για τις γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων και για επικείμενη ίδρυση Κουρδικού κράτους…

Το τι ακριβώς ενόχλησε την Αγκυρα από όλες τις παραπάνω – και άλλες – αναφορές του Υπουργού Άμυνας, δεν αναφερεται στην σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επιτίθεται στο κ Καμμένο για »αήθεις εκφράσεις, σχετικά με τη χώρα μας και το κυπριακό ζήτημα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης» όπως αναφέρει.

Ολόκληρο το κείμενο της Ανακοίνωσης Νο 26 της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως αυτή αναρτήθηκε στις 23.01.2016 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ειναι το εξής :

“Έγιναν γνωστές μετά λύπης οι δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Καμμένος, στις 18 Ιανουαρίου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της «ε/κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου», που επισκέφτηκε την Αθήνα.Καταδικάζουμε τις ανεδαφικές και αήθεις εκφράσεις, σχετικά με τη χώρα μας και το κυπριακό ζήτημα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Την τρέχουσα περίοδο, που επικρατεί ένα θετικό κλίμα προς μία συνολική διευθέτηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού ζητήματος, ακατάλληλες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά τη συνέντευξη Τύπου, δίνουν την εντύπωση ότι ο ίδιος αισθάνεται άβολα (ενοχλημένος) με αυτή την κατάσταση. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, οι οποίες συνιστούν ένα παράδειγμα ανευθυνότητας και στερούνται σοβαρότητας. Αναμένουμε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι θα συμπεριφερθούν με τρόπο ανάλογο προς την κρατική ευθύνη, και θα αποφύγουν δηλώσεις που θα βλάψουν το κλίμα συνεργασίας που επιχειρούμε να αναπτύξουμε μεταξύ των δύο χωρών”.

Οι δηλώσεις του κ Καμμένου έγιναν μετά την συνάντησή του και τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του κ Φωκαΐδη. Ο κ Καμμενος μεταξύ πολλών άλλων για το Κυπριακό και την ευρυτερη περιοχή είχε πει και τα εξής, επί λεξει:

“Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγώ θέλω να πω ότι αισθάνομαι περήφανος που ο ανώτατος άρχων της χώρας δεν μιλά με γρίφους αλλά ξεκαθαρίζει τις εθνικές θέσεις. Πιστεύω ότι οι αναφορές του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γερμανία απηχούν τις εθνικές θέσεις και τις θέσεις όλων των Ελλήνων που βεβαίως και στηρίζουμε.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχωρούν στη διερεύνηση όλων εκείνων των περιπτώσεων Ελλαδιτών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής, που αντιστάθηκαν, είτε έπεσαν ηρωικώς είτε επέζησαν, προκειμένου να τους αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές.

Είναι η πρώτη φορά που και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν ότι μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτούς είναι το ίδιο το θεοκρατικό κράτος που προσπαθεί να χτίσει ο Ερντογάν.”

Και παρακάτω:“Η μετατροπή της Τουρκίας σε ένα θεοκρατικό κράτος δεν ταιριάζει στον πολιτισμό των Τουρκοκύπριων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία πολιτική που αυτή τη στιγμή χαράσσει η Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η Τουρκία για παράδειγμα να αρνείται να αποδεχτεί την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος. Δεν μπορεί να συνεχίζει να επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του εθνικού εναερίου χώρου που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και των εθνικών υδάτων. Όπως δε μπορεί να αναφέρεται σε casusbelli προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό το casusbelli να θεωρείται και casusbelli προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Η διεθνής κοινότητα βλέπει πλέον ξεκάθαρα – και αυτό το λένε σε όλες τις χώρες των φίλων και συμμάχων μας – ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ή κάποιοι στην Τουρκία βρίσκονται πίσω από το παράνομο λαθρεμπόριο, από τους τρομοκράτες τους ISIS, σε πετρέλαιο, σε ναρκωτικά, σε ανθρώπους”.

“Ο τουρκικός στρατός και δυνάμεις κατοχής είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τέτοια λύση. Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο, το να λες ότι μπορεί να συμφωνήσεις να παραμείνουν οι δυνάμεις κατοχής σε μία χώρα στην οποία έκαναν εισβολή, δολοφονίες, παιδομαζώματα, ακόμα έχουμε αγνοούμενους και να θεωρείς ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Το πρώτο που απαιτείται είναι η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής”.

“Θεωρώ δε, ότι με τις αλλαγές που επέρχονται και τη δημιουργία ιδιαίτερα του κουρδικού κράτους, η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει σφάζοντας λαούς. Εκατόν πενήντα χρόνια από τη σφαγή των Αρμενίων και τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου, που θα συνεορτάσουμε μαζί με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, η πολιτική της «χαντζάρας» πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για να της επιτρέψουν να έχει μία πορεία και να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ελπίζω ότι αυτό θα το καταλάβει”.

23 Ιαν

 

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του αντισυνταγματάρχη το 1974 και από το 2011 αντιστράτηγου του Ελληνικού στρατού, Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο μερικά λείψανα του.

Το 1974 ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού( Μ.Π.Π). Μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού , έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί.

Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στην Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.

Το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεση της, αλλά και με προσωπική συνάντηση την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του , Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ , η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή, και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων. Διπλωματική πηγή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της Επιτροπής.

Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στην σύζυγο του Καλμπουρτζή , Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, την βέρα του. Αυτή την είχε φέρει στην ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.

Στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας , απένειμε , μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη , Γιώργο Μαυρογέννη.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Τον Μάρτιο του 1949 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1950 και κατατάγηκε στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Το 1963 προήχθη κατ’ εκλογή στο βαθμό του ταγματάρχη και τρία χρόνια αργότερα προάχθηκε κατ’ εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μ.Π.Π. η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

20 Ιαν

Οι Επτά Ήρωες «Φαέθων» 1964

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 11:50

 

MΝHMΗ ΙΕΡΗ: Απ' τα Κόκκαλα βγαλ μένη των Ελλήνων τα ιερά. Των πρώτων θυσιασθέντων Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων, του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης, πριν από 52 χρόνια, Εθνικής Φρουράς. Στις επικές μάχες Μανσούρας -Τηλλυρίας του Αυγούστου 1964. Χθες βράδυ εν Αθήναις, στην εκεί κυπριακή πρεσβεία, τελετή Μνήμης και Τιμής για τους επτά ηρωικούς νεκρούς της ακταιωρού «Φαέθων» της Ε.Φ., που με χαλασμένο κινητήρα αδυνατούσε να δια- φύγει όπως η ακταιωρός «Αρίων», βομβαρδίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία και βυθίστηκε στον κόλπο του Ξερού, το Σάββατο, 8 Αυγούστου 1964.

Τ Ω Ν ΗΡΩΙΚΩΝ νεκρών τα ονόματα χαραγμένα στα ελληνικά μάρμαρα των 60 συνολικά ηρώων του έπους της Τηλλυρίας, στο Μνημείο τους έξω από την εκκλησία του Παχυάμμου, όπου την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου η Κύπρος τιμά την μνήμη τους:

1. Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης εξ Αθηνών.

 2. Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος εκ Σαλαμί- νος.

3. Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος εκ Πειραι- ώς.

4. Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος εκ Κεφαλ- ληνίας.

5. Ναύτης Νικόλαος Νιάφας εκ Λαμίας.

 6. Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας εκ Σκοπέλου.

7. Εθελοντής Άντης Φιλήτας εκ Μόρφου

 

Μ Α Ζ Ι ΜΕ τα ονόματα των

(α) Πέντε ηρωικών νεκρών του 206 Τάγματος Πεζικού,

(β) Δέκα του 216 Τ.Π.,

(γ) Τριών της 31 Μοίρας Καταδρομών,

(δ) Δύο της 21 Επιλαρχίας Αρμάτων,

(ε) Επτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς,

(ζ) Οκτώ του 85 Λόχου,

(η) Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τακτικού Συγκροτήματος,

(θ) Δύο του Λόχου Παχυάμμου,

(ι) Τεσσάρων του Λόχου Κάτω Πύργου και

(κ) Επτά ιδιωτών.

Σ Τ Ι Σ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της Ε.Φ. μ' επικεφαλής παρόντα τον Αρχηγό της ΑΣΔΑΚ (Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Αμύνης Κύπρου) στρατηγό Γεώργιο Γρίβα - Διγενή για την απόκρουση της πρώτης απόπειρας της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο, 8.8.1964. Όταν, τότε, οι ηρωικοί πολεμιστές της Ε.Φ., που είχαν καταταγεί τον Ιούνιο του 1964, δεν είχαν καν συμπληρώσει την βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων και κλήθηκαν ν' αποκρούσουν την τουρκική επίθεση και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Ι ήσαν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι στην εφημερίδα «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, την Κυριακή. 9 Αυγ. 1964: «ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ οι γκάνγκστερς της Άγκυρας με αμερικανικά αεροπλάνα. Επί τρεις ώρες 30 αεροπλάνα σφυροκοπούσαν με ροκέττες τον άμαχο πληθυσμό μεταξύ Ξερού και Π. Χρυσοχούς. Δε- κάδες νεκροί και εκατοντάδες πληγωμένοι. Ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και γέροντες. Τα αντιαεροπορικά μας κατέρριψαν ένα τουρκικό. Συνελήφθη ο πιλότος. Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διακηρύττει: ΕΝΩΣΗ ΝΑΙ - ΝΑΤΟ ΟΧΙ!» (X. 9.8.1964 )

Πόσο χρήσιμο θα ήταν, άραγε, για τους πολίτες, ένα τεκμηριωμένο έγγραφο από τα Πολιτικά Γραφεία και τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων, που να εξηγεί γιατί, αφού τα εν λόγω κόμματα «διαχρονικά» αποδέχθηκαν την τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν κατάφεραν να «λύσουν» το Κυπριακό, παρά μόνο να εδραιώσουν και να διαιωνίσουν την κατοχική διχοτόμηση και το καθεστώς της;

 ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ

Λάζ. Α. Μαύρο

19 Ιαν

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)

AΘΑΝΑΤΟΙ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Ιανουαρίου 2016, στον προαύλιο χώρο του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, με την παρουσία των συγγενών πεσόντων, η παράδοση των λειψάνων έξι Ελλαδιτών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την περίοδο 1963-64 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη. Εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως παρέστει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον Α’ Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Δημήτριο Θωμαΐδη.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν πρόεδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων, αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

18 Ιαν

 

Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, παρέδωσε για μεταφορά και ταφή στα πάτρια εδάφη:

Ένα μικρό οστό που ταυτοποιήθηκε ως ανήκοντα στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα. Ο Συνταγματάρχης Σταύρου θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το τάγμα του έδωσε σφοδρές μάχες με τον Αττίλα κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής.

Των στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριου Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα οι οποίοι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους απήχθηκαν και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Του Έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού που συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας

Των Έφεδρων Ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη και Νικολάου Τσιγκαρόπουλου οι οποίοι έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά του επιτιθέμενου Τούρκου εισβολέα στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.
.sigmalive

17 Ιαν

ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 19:30

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ 286 Μ.Τ.Π – 1974 ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 21/01/2016 ΩΡΑ 8,30 ΜΜ ΣΤΟ ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 62 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ.

ΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ  ΣΤΙΣ 7ΜΜ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ  99 91 44 69  &  99 55 10 92

14 Ιαν

Τελέσθηκε τη Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 Εκδήλωση Μνήμης των ηρωικώς απόντων του 286 ΜΤΠ στη πλατεία Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπούτου του στρατοπέδου Μιχαλάκη Παρίδη στην Απλάντα. Η εκδήλωση περιλάμβανε τρισάγιο εις μνήμη των 14 πεσόντων του τάγματος και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των 26 αγνοουμένων. Ακολούθησαν ομιλίες από το Πρόεδρο του Συνδέσμου, τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαίδη, χαιρετισμός από τον κπρόσωπο στη ΔΕΑ Νέστορος Νέστορα . Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Κατά την εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ, Συνδέσμοι Εφέδρων, οργανωμένα σύνολα, συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, συμπολεμιστές και φίλοι του Συνδέσμου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σύνδεσμο με την ουσιαστική βοήθεια από την ΕΦ και ιδιαίτερα από το Δ/τη της μονάδας Ταγματάρχη.

14 Ιαν

Τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στην έδρα του 286 Μ/ΚΤΠ στο στρατόπεδο Μιχαλάκη Παρίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της μονάδας καθώς και μέλη του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974. Η εκδήλωση άρχισε με ταΤελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στην έδρα του 286 Μ/ΚΤΠ στο στρατόπεδο Μιχαλάκη Παρίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της μονάδας καθώς και μέλη του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974. Η εκδήλωση άρχισε με τα κάλαντα από οπλίτες του ιστορικού τάγματος και συνεχίστηκε με την ανταλλαγή ευχών από το Διοικητή της μονάδας Αντισυνταγματάρχη Νεοκλή Χαραλάμπους και το Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρίστο της μονάδας το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Συνδέσμου που φέτος ήταν μια ψησταριά για κοτόπουλα για τις ανάγκες της μονάδας. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που διοργανώθηκε από τη μονάδα σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα όπου μέλη του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στρατευμένα νιάτα που υπηρετούν στο 286 Μ/Κ ΤΠ . Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παραδίδει τη ψησταριά στο Διοικητή της μονάδας. κάλαντα από οπλίτες του ιστορικού τάγματος και συνεχίστηκε με την ανταλλαγή ευχών από το Διοικητή της μονάδας Αντισυνταγματάρχη Νεοκλή Χαραλάμπους και το Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρίστο Τουφεξή. Κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παρέδωσε στο Διοικητή της μονάδας το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Συνδέσμου που φέτος ήταν μια ψησταριά για κοτόπουλα για τις ανάγκες της μονάδας. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που διοργανώθηκε από τη μονάδα σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα όπου μέλη του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στρατευμένα νιάτα που υπηρετούν στο 286 Μ/Κ ΤΠ . Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παραδίδει τη ψησταριά στο Διοικητή της μονάδας.Τουφεξή. Κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παρέδωσε στο Διοικητή 

14 Ιαν

 

BY ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ · ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 13, 2016
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πλήρη διάψευση όσων πιστεύουν και ελπίζουν ότι με την αναμενόμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος που τοποθετείται μέσα στο 2016, θα επέλθει η αν όχι άμεση, σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Zaman.

Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχτεί μια τέτοια κίνηση είναι πολλοί, όπως τους αναλύει ο Mehmet Çetingüleç, έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman.

mehmet-çetingüleç-1-620x330Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Τουρκία βιάζεται να επέλθει η επίλυση του κυπριακού είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία θα βάλει «χέρι», ενώ παράλληλα θα προωθείται η συνεργασία με το Ισραήλ για την διοχέτευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Αλλά πέραν τούτου, λόγοι καθαρά στρατηγικής φύσεως επιβάλλουν στην Τουρκία όχι μόνο να αποχωρήσει στρατιωτικά από την νήσο, αλλά αντίθετα να ενισχύσει και άλλο την στρατιωτική της παρουσία εκεί.

Όπως αναφέρει ο Mehmet Çetingüleç, η ανατολική Μεσόγειος έχει αποβεί σαν μια από τις πιο «καυτές» περιοχές του πλανήτη. Αυτή την περίοδο συγκεκριμένα στην περιοχή πλέουν πολεμικά πλοία 11 χωρών. Ο ρωσικός στόλος με 11 πολεμικά πλοία. Οι Αμερικανοί με ένα αεροπλανοφόρο και άλλα εννέα πολεμικά πλοία. Η Γαλλία με ένα αεροπλανοφόρο και τέσσερα πολεμικά πλοία. Η Ιταλία με δυο πολεμικά πλοία, ενώ υπάρχει ναυτική παρουσία της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αγγλίας, Καναδά, Ισπανίας, Βελγίου και Ολλανδίας.

Με αυτή την κατάσταση είναι αδύνατο οι Τούρκοι να αγνοήσουν την στρατηγική σημασία της Κύπρου, που αυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στην Α. Μεσογείου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise έχει μήκος 342 μέτρα και μεταφέρει 60 πολεμικά αεροσκάφη. Το μεγαλύτερο ρωσικό αεροπλανοφόρο, το Sovetskogo Soyza Kuznetsov, έχει μήκος 305 μέτρα. Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Vargav έχει μήκος 306 μέτρα.

Απέναντι σε όλα αυτά η Τουρκία έχει να αντιπαραθέσει το “αεροπλανοφόρο» της κατεχόμενης Κύπρου με 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τις μεγαλύτερες δυνατότητες αεροπορικής παρουσίας.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, έχει αναβαθμίσει πολύ ψηλά την στρατηγική σημασία της Κύπρου και να μην ελπίζει κανείς ότι θα υπάρξει κάποια προοπτική να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, ιδιαίτερα στην σύγχρονη συγκυρία όπου στην περιοχή παίζονται τα μεγαλύτερα στρατηγικά παιχνίδια με φόντο τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.

«Ας… πανηγυρίζουν οι Γιουνάνηδες, πιστοί στους δυτικούς αφέντες τους ότι φέτος θα επιλυθεί το κυπριακό αλλά με την τουρκική κατοχή μόνιμα πάνω από το κεφάλι τους!».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος