06 Νοε

Συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2005 ,40 μέρες από τον απροσδόκητο θάνατο του συμπολεμιστή και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ – 1974 Κλεάνθη Α Χριστοδουλίδη.

Ο Κλεάνθης Α Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1954 στην Άλωνα. Ήταν το τέταρτο παιδί του Ανδρέα και της Μαρίας Χριστοδουλίδη. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με παραδοσιακές και χριστιανικές αρχές . Αφού πήρε την πρώτη του μόρφωση στο Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας στην Λευκωσία, στη συνέχεια φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Μετά την στρατιωτική του θητεία, στην οποία θα αναφερθούμε αργότερα, μετάβηκε στην Λυόν της Γαλλίας όπου σπούδασε Τεχνολογία Υφαντών. Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση που ήταν η γνωστή εταιρεία πλεκτών ΤΡΙΚΟΖΑ.

Το 1990 παντρεύτηκε την Στάλω Συμεωνίδου από την Μόρφου με την οποία απέκτησαν δύο αγόρια. Τον Ανδρέα 13 χρόνων και τον Ρένο 9 χρόνων. Ο Κλεάνθης ήταν άνθρωπος ήσυχος, ευαίσθητος, χαμηλών τόνων, οικογενειάρχης, στοργικός πατέρας και ηθικός άνθρωπος. Ο Κλεάνθης ήταν αξιολάτρευτος για όσους τον γνώριζαν.

Πρίν δυο χρόνια περίπου ο Κλεάνθης προσβλήθηκε από καρκίνο. Αντιμετώπισε την ανίατη ασθένεια με θάρρος και πίστη στο θεό. Μετά από θεραπεία στο εξωτερικό φάνηκε ότι η ασθένεια καταπολεμήθηκε. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η ύπουλη ασθένεια ξαναεμφανίστηκε σε άλλο μέρος. Αποφάσισαν με την Στάλω όπως προχωρήσει με χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η επέμβαση που έγινε στο King ‘ s College του Λονδίνου ήταν περίπλοκη και αρχικά φάνηκε ότι πέτυχε. Δυστυχώς η επέμβαση προκάλεσε αιμορραγία επαναλλημμένως και ο οργανισμός του Κλεάνθη δεν άντεξε. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 8:00 το πρωί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 στο νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο Κλεάνθης υπηρέτησε στο 286 ΜΤΠ σε μια περίοδο που η Εθνική Φρουρά διοικόταν από την Χούντα των Αθηνών. Έζησε τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής πολύ έντονα. Πιο κάτω ακολουθεί απόσπασμα από την μαρτυρία του Kλεάνθη που αφορά την κατάρριψη του Ελληνικού Α/Φ NORATLAS κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 33 παλληκάρια των Ελληνικών καταδρομών και δόθηκε για σκοπούς συγγραφής της ιστορίας του 286 ΜΤΠ.

«Την Κυριακή το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974 μας κάλεσαν στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου εκεί ήταν η στρατιωτική διοίκηση του αεροδρομίου και μας είπαν ότι υπήρχε πληροφορία ότι την Δευτέρα θα έρχονταν αεροπλάνα από την Κρήτη και ότι όταν θα εμφανίζονταν τα αεροπλάνα θα έριχναν πράσινη φωτοβολίδα για να μην τα περάσουμε για εχθρικά. Την Δευτέρα 22 Ιουλίου το πρωί το τεθωρακισμένο όχημα BTR μου ήταν κοντά στο άρμα Τα-34 με αρχηγό κάποιο αρχιλοχία από την Ελλάδα, όταν τους έδωσαν διαταγή να κινηθούν, γιατί πλησίαζαν οι Τούρκοι. Εμείς μείναμε μέσα στο χώρο του αεροδρομίου . Τα Τα-34 βγήκαν έξω από το αεροδρόμιο και όταν ήρθαν πίσω μάθαμε ότι σκοτώθηκε ο αρχιλοχίας. Είχαν κάνει προέλαση οι Τούρκοι από την ΤΟΥΡΔΥΚ, για να έρθουν προς το αεροδρόμιο. Αυτός ήταν ο σκοπός τους. Εξάλλου είχα ραδιόφωνο μαζί μου και άκουγα το BBC που έλεγε τα σχέδια τους. Έλεγε ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στο αεροδρόμιο ενώ αυτό δεν αλήθευε αφού βρισκόμασταν εμείς εκεί.
Την Δευτέρα, η ώρα 9:00 με 10:00 την νύχτα, ενώ εμείς είμαστε κάτω από κάτι ευκαλύπτους, ακούσαμε θόρυβο και είδαμε την πράσινη φωτοβολίδα. Στο μεταξύ εκεί που ήταν η Σχολή Γρηγορίου, πάνω από το κυκλικό κόμβο «Κολοκασίδη» είχε μια μοίρα αντιαεροπορικών, δεν ξέρω τι έγινε και δεν τους ειδοποίησαν και χτύπησαν το ένα αεροπλάνο, ενώ χτυπήθηκαν ακόμη δύο, τα οποία προσγειώθηκαν. Ήταν λοκατζήδες. Μόλις ήρθαν τους έπιασαν και πήγαν πρώτη γραμμή μαζί με την ΕΛΔΥΚ. Ωστόσο μας είχαν ενημερώσει όλους τους αρχηγούς των μονάδων της περιοχής. Μπορεί να ήμασταν και είκοσι με τριάντα άτομα. Δεν ξέρω τι έγινε. Την ώρα που χτυπήθηκε το είδαμε που πήρε φωτιά. Τα δύο άλλα που χτυπήθηκαν δεν μπορούσαν να απογειωθούν, έτσι έμειναν εκεί, ενώ τα άλλα απογειώθηκαν. Να πούμε ότι οι δίαυλοι ήταν χτυπημένοι , αλλά είχαν κάτι μικρούς διαύλους οι Εγγλέζοι από την άλλη πλευρά στους οποίους μπορούσαν να προσγειωθούν τα μικρά αεροπλάνα. Και μάλιστα τα κατέβαζαν και με σβηστά φώτα. Η απόσταση μεταξύ εμάς και των αεροπλάνων πρέπει να ήταν 100μ με 150μ. Σταμάτησαν και κατέβηκαν οι στρατιώτες Εκείνα που χτυπήθηκαν και δεν μπορούσαν να απογειωθούν έμειναν εκεί. Τα άλλα έφυγαν. Έμειναν για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Την επομένη τους έβαλαν και κατέστρεψαν τα δύο που έμειναν με ΠΑΟ για να μην φαίνονται δήθεν από τα αεροπλάνα. Ήταν μικρά τα αεροπλάνα, πρέπει να χωρούσαν είκοσι άτομα. Στο σύνολο τους πρέπει να ήταν περίπου δέκα με δεκαπέντε. Οι στρατιώτες που κατέβηκαν ήρθαν κοντά μας και τους μιλήσαμε. Ούτε εκείνοι ήξεραν λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατούσε. Κρατούσαν αυτόματα όπλα. Δεν είδα προσωπικά αν κατέβασαν βαρέα όπλα μαζί τους. Μόλις κατέβηκαν έκαναν φάλαγγα, βγήκαν έξω από το αεροδρόμιο και πήγαν στην πρώτη γραμμή μαζί με την ΕΛΔΥΚ.»

Ο Κλεάνθης ήταν ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Πρόσφατα ανάλαβε την διοργάνωση εκδήλωσης για τους 40 ανάπηρους πολέμου του 286 ΜΤΠ. Ο Σύνδεσμος μας έχει χάσει ένα πολύτιμο στέλεχος αλλά και όσοι τον γνωρίσαμε προσωπικά ένα ξεχωριστό άνθρωπο.

Στην σύζυγο του Στάλω , στα παιδιά του Ανδρέα και Ρένο, στους γονείς και τις αδελφές του, ο Σύνδεσμος μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.

Αιωνία του η μνήμη.

* Ο Χρίστος Τουφεξής είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ – 1974.

05 Νοε

Την άδεια του τουρκικού κατοχικού στρατού για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός «στρατιωτικών ζωνών» και τη δωρεά 75.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη συνάντησή του με το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Paul Henri Arni.

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί και μιλώντας στην αρχή αυτής ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την κοινή έκκληση που είχε απευθύνει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για αγνοούμενα πρόσωπα να τις καταθέσουν. «Αυτή η αιματοβαμμένη πληγή είναι πληγή και των δύο πλευρών και θεωρώ πως η βοήθεια για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα είναι ανθρώπινο καθήκον».

Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι η ΔΕΑ είχε ζητήσει άδεια από τον στρατό για εκσκαφές σε 30 σημεία που υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να εντοπιστούν οστά. «Δεν είναι ότι δεν δίδονταν αυτές οι άδειες, αλλά δίδονται σε μικρό αριθμό. Σήμερα τους κάλεσα για να τους μεταφέρω τη θετική εξέλιξη που είχαμε ως αποτέλεσμα των εργασιών μας με τους 'στρατιωτικούς θεσμούς'. Δόθηκε άδεια και για τα 30 σημεία ταυτόχρονα. Δεν μπορούν να ανοίξουν και τα 30 σε ένα χρόνο, θεωρείται ότι ανάλογα και με την απόδοση των εργασιών της Επιτροπής μπορούν να ανοίξουν περίπου 10 σημεία. Αλλά οι στρατιωτικές αρχές έκαναν την αναγκαία διευκόλυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο τους ευχαριστώ για τη βοήθεια, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους, επειδή αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει όλοι μας να είμαστε βοηθητικοί, στρατιώτες και μη στρατιώτες».

Εξέφρασε ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη και τη χαρακτήρισε ως μια σημαντική πρωτοβουλία. «Περιμένω να τερματιστούν, πλέον, οι αχρείαστες κατηγορίες, γιατί από την ε/κ πλευρά έρχονταν συνεχώς επικρίσεις γι' αυτό το θέμα, ότι 'δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει πρόσβαση στις στρατιωτικές περιοχές, δεν δίδεται άδεια'. Αναμένουμε ότι τώρα θα δοθεί ένα τέλος σε αυτά».

Ως «προεδρία» του ψευδοκράτους, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αποφάσισαν να δώσουν 75.000 ευρώ στη ΔΕΑ.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση ο κ. Arni ανέφερε ότι η σημερινή είναι μία πολύ καλή μέρα για τη ΔΕΑ, τα θύματα και τις οικογένειες των αγνοουμένων στην Κύπρο. Αυτή η γενική άδεια για εκσκαφές σε 30 σημεία σε στρατιωτικές περιοχές είναι μία σημαντική πρόοδος (breakthrough). «Είναι σημαντικά νέα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εσάς, την κ. Κιουτσιούκ και όλους όσοι στην Κύπρο και αλλού βοήθησαν να επιτευχθεί αυτή η άδεια από την Τουρκία. Είναι μία σημαντική πρόοδος για μας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Ακιντζί για τη δωρεά, λέγοντας ότι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις εργασίες τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

Και η κ. Κιουτσιούκ ευχαρίστησε τον Τ/κ ηγέτη για τη στήριξη που προσφέρει στη ΔΕΑ λέγοντας πως η δωρεά των 75.000 ευρώ είναι σημαντική γι' αυτούς και επανέλαβε την έκκληση σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για περιπτώσεις αγνοουμένων να τις μοιραστούν μαζί τους.

05 Νοε

Ο Σάββας Μαλεκκίδης, ΕΣΣΟ 1974Α

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 10:51

Ματθαίος Οικονομίδης added 4 new photos.

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 15:00 κηδεύσαμε στη γενέτειρά του, στον Άγιο Ιωάννη Αγρού, τον καταδρομέα Σάββα Μαλεκκίδη.
Ο Σάββας Μαλεκκίδης, ΕΣΣΟ 1974Α, συμμετείχε στις επικές μάχες της 32 Μοίρας Καταδρομών στην Άσπρη Μούττη, στο Βουφαβέντο, στην Αλωνάγρα και τον Παχύαμμο.
Έπεσε, ηρωικώς αγωνιζόμενος έναντι κατά παρασάγγας υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων.
Τα οστά και το λείψανό του εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν προσφάτως. Η κυρία Ελένη και ο κύριος Νικόλας τον περίμεναν εδώ και σαράντα ένα χρόνια. Και επέλεξαν να τον αποχαιρετήσουν σήμερα: 28 Οκτωβρίου.
Ο γράφων είχε την εξαιρετική τιμή να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

05 Νοε

Κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραηλ "ΟΝΗΣΙΛΟΣ -ΓΕΔΕΩΝ" 2/2015 -   sigmalive

Το Υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνει ότι άρχισε σήμερα η προγραμματισμένη άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ -ΓΕΔΕΩΝ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν την άσκηση με τη συμμετοχή επίγειων και εναέριων μέσων, εντός του FIR Λευκωσίας.

Η άσκηση διεξάγεται από τις 07.00-14.00 στην ευρύτερη περιοχή Πάφου-Τροόδους-Λάρνακας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

04 Νοε
03 Νοε


Η Άγκυρα έχει στρατηγική διχοτόμησης του Αιγαίου και της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου… Η Λευκωσία και η Αθήνα;oLQwor2

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που αναρωτιέται κανείς αν έχει κοινή στρατηγική η Λευκωσία και η Αθήνα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων των θαλασσίων ζωνών, που καθιστά πιο πιεστικό το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι η στρατηγική της Άγκυρας.
Κατ’ αρχάς να ορίσουμε το «πρόβλημα», για να περιγράψουμε την στρατηγική της γείτονος.
Η Τουρκία έχει ως στόχο να σπάσει το εξωτερικό της εμπόριο το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάτι που θα γίνει κυρίως μέσω των θαλασσίων οδών. Άρα, με βάση το τουρκικό σκεπτικό, η Τουρκία «δικαιούται» να είναι ναυτική και ναυτιλιακή υπερδύναμη, «δικαίωμα» που πηγάζει επίσης και από το γεγονός ότι -με βάση το εθνικό της δόγμα- είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη ιστορία και στρατηγικό βάρος-βάθος.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει η Τουρκία να έχει δικές της ευρείες και εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, που με βάση το διεθνές δίκαιο δεν διαθέτει και πρέπει να τις αποκτήσει.
Άρα βρήκαμε το «πρόβλημα».
Να δούμε τώρα τη στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα για να το «λύσει».
Όλο αυτό το σκεπτικό που προαναφέρθηκε, το οποίο, με βάση το εθνικό της δόγμα, είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και είναι υποχρεωμένες να το αποδεχτούν οι γειτονικές χώρες αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η όλη στρατηγική της.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό οργανώνει τη στρατηγική και τα επιχειρήματά της η Τουρκία, για να επιβάλει με την απειλή χρήσης βίας τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποκτήσει τελικώς δικές της θαλάσσιες ζώνες, εις βάρος άλλων χωρών και κυρίως εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.Jcg6Sxx
Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της;
Είναι εξαιρετικά απλοί. Η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.
Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα δεν δέχεται ότι η Κύπρος, ως νησί, διαθέτει ΑΟΖ, γι’ αυτό και αλωνίζει το Μπαρμπαρός την κυπριακή ΑΟΖ, όπως δεν δέχεται ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ τα ελληνικά νησιά. Επίσης, δεν δέχεται ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.
Με βάση τις παραπάνω τουρκικές παραδοχές και για να μπορέσει να «σταθεί» η τουρκική στρατηγική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα. Αν το κάνει, τότε τινάζεται στον αέρα η στρατηγική της και λύνονται ως δια μαγείας τα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά προβλήματα».
Άρα, η σημαντικότερη «απειλή» για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Αθήνας, είναι το καθ” όλα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, κάτι που αποτελεί στην κυριολεξία εφιάλτη για την Άγκυρα.
Γι” αυτό, για να αποτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ., οι τουρκικές κυβερνήσεις ακολουθούν σταθερή γραμμή, από την οποία δεν παρεκκλίνει καμία κυβέρνηση ούτε πόντο.
Πρώτο και κύριο, έχουν χαρακτηρίσει με απόφαση της «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» την επέκταση ως αιτία πολέμου.
Δεύτερον, οι τουρκικές κυβερνήσεις δίνουν πολιτική εντολή στο ΓΕΕΘΑ να συντάσσει σχέδια κατάληψης ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.
Τρίτον, οι τουρκικές κυβερνήσεις δίνουν πολιτική εντολή στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν διακλαδικές ασκήσεις για την κατάληψη ελληνικών νησιών, τις οποίες προσπαθούν να νομομοποιήσουν προσκαλώντας ξένους παρατηρητές σ” αυτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.
Τέταρτον, η Τουρκία οργανώνει μεθοδικά την μουσουλμανική μειονότητα της ελλαδικής Θράκης με τέτοιο τρόπο, που να αποτελεί ένα εργαλείο-μέσο πίεσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που αυτή διανοηθεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.
Πέμπτον, στην ίδια λογική, ως ένα επιπρόσθετο μέσο πίεσης για το προαναφερθέν θέμα, η Άγκυρα ακολουθεί επίσης μια στρατηγική περικύκλωσης της Ελλάδας, αυξάνοντας την επιρροή της στη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία! Μπορεί η Τουρκία να έχει μια βαλκανική στρατηγική, όμως οι κινήσεις αύξησης της επιρροής της στις όμορες προς την Ελλάδα χώρες, έχουν και αυτόν τον χαρακτήρα. Να χρησιμοποιηθεί αυτή η επιρροή στην κατάλληλη στιγμή, μαζί με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ως τρομοκρατικό μέσο αποτροπής της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ.
Σε αυτήν την καλοδουλεμένη στρατηγική, που εφαρμόζει με συνέπεια η τουρκική πλευρά, η Ελλάδα και η Κύπρος δείχνουν πολύ απλά να μην έχουν κοινή στρατηγική ή μάλλον να έχουν στρατηγική συνεχών υποχωρήσεων, την οποία αν δεν αλλάξουν, θα φθάσουμε στο σημείο να δούμε κάποια στιγμή νομοτελειακά να διχοτομείται το Αιγαίο και η μισή Αν. Μεσόγειος να γίνεται τουρκική και να μετατρέπεται στο σύνολό της πολύ απλά σε μια μουσουλμανική λίμνη.

Επειδή, δε, οι εξελίξεις στην Αν. kalenteridhs_sabbasΜεσόγειο και η επιμονή της Άγκυρας να κρατά το Μπαρμπαρός όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά να το μετακινεί και προς την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης και στο Καστελόριζο, δείχνουν ότι φθάνει η ώρα που θα παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις εκτός από την Κύπρο και στο Αιγαίο, η Τουρκία φροντίζει αφαιρέσει από το ελληνικό οπλοστάσιο έναν διαχρονικό και εξαιρετικά χρήσιμο σύμμαχο.
Με πονηρές και συνάμα θαρραλέες κινήσεις, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου φροντίζει να «κλείσει» το πιο σημαντικό μέτωπο-πρόβλημα που έχει η Τουρκία, που είναι το Κουρδικό, για να επικεντρωθεί απερίσπαστη πλέον στο μέτωπο Κύπρος-Καστελόριζο-Αιγαίο-Θράκη.
Με βάση τα παραπάνω, η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική για το θέμα. Η Λευκωσία και η Αθήνα, εκτός από τη στρατηγική των συνεχών ατιμωτικών υποχωρήσεων, που καθιστά χρόνο με το χρόνο όλο και πιο υλοποιήσιμη την τουρκική στρατηγική, έχουν κάποια άλλη στρατηγική για να προασπίσουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία«

03 Νοε

Μια «ξεχασμένη» από το 1974 εκταφή: Η διπλή ανάγνωση για δικαιώματα και η υποχρέωση σε πεσόντες

Του Κώστα Βενιζέλου

ΤΗΝ ώρα κατά την οποία οι συζητήσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων επιχειρούν να διασαφηνίσουν τα δικαιώματα ιδιοκτητών και χρηστών (σφετεριστών), δίπλα ακριβώς από εκεί, η κυπριακή Πολιτεία αναζητεί το μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Νοράτλας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι θαμμένο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας από το 1974.

Την ώρα που όλα γύρω από το Κυπριακό και τις συζητήσεις στο διπλωματικό πεδίο λαμβάνουν υπόψη τον «χρόνο και την κούραση» και ανακαλύπτουν διπλές, πολλαπλές αναγνώσεις για τα δικαιώματα, υπάρχει εκείνη η διαχρονική πληγή που θυμίζει ποιο είναι το πρόβλημα. Γιατί «ο χρόνος και η κούραση» δεν είναι θεραπεία για ανοικτές πληγές. Είναι λογική υποταγμένη στις σκοπιμότητες και σε πολιτικούς, διπλωματικούς σχεδιασμούς.

Σαράντα ένα χρόνια μετά, το αγνοούμενο αεροσκάφος, που η ασυνεννοησία την οποία προκαλούσε ο αιφνιδιασμός της εισβολής, η υπεροπλία του εχθρού, οδήγησε στην κατάρριψή του από ίδια πυρά, αναζητείται κάτω από τις πλάκες του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Σαράντα ένα χρόνια μετά, με πολλές και διαφορετικές μαρτυρίες γίνεται το βήμα που έπρεπε προ πολλού να αποφασισθεί. Υπήρχε μια ατολμία και ένας φόβος. Υπήρχε μια αδυναμία του κράτους να παρακάμψει μηχανισμούς και γραφειοκρατίες και να προχωρήσει στην αναζήτηση του Νοράτλας. Τι ήταν εκείνο που φρέναρε μέχρι σήμερα την έρευνα; Απαντήσεις υπάρχουν, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Μια ιστορία πονεμένη αυτή με το Νοράτλας. Το μαρτυρούν όσοι την έχουν ζήσει. Ήταν το αεροσκάφος από την Ελλάδα που καταρρίφθηκε από δικές μας δυνάμεις. Εκείνο το βράδυ της 22ας Ιουλίου 1974 το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να φθάσει ποτέ στον προορισμό του. Η αγωνιώδης «διαταγή» που μεταδόθηκε μετά το κακό που συνέβη, «μη ρίχνεται, είναι ελληνικά», δεν κρίθηκε ποτέ. Ούτε ποιος άργησε να ειδοποιήσει έγινε γνωστό, σε ένα κλίμα προδοσίας και γενικής διάλυσης, ούτε ποιος είχε τη γενική ευθύνη. Σαράντα ένα χρόνια μετά, μερικοί μπορεί να θεωρούν τα ερωτήματα αυτά «λεπτομέρειες».

Υπάρχουν μέσα στο κουφάρι του αεροπλάνου λείψανα αγνοουμένων; Όντως μεταφέρθηκαν και τάφηκαν σε τάφο στο νεκροταφείο της Λακατάμιας; Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις έρευνες, για να κλείσει μια ακόμη τραγική ιστορία του 1974. Όσο μπορεί να κλείσει όταν η έρευνα αφορά ανθρώπους που έχουν χαθεί άδικα και πριν καν «επιτελέσουν την αποστολή τους». Αναζητώντας έστω και τώρα τις αλήθειες για εκείνο το καλοκαίρι, του 1974, κανένας τότε, μέσα στη δίνη του πολέμου, δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα επακολούθησαν και πώς η κοινωνία αντιμετώπισε τα αποτελέσματα της εισβολής.

Τα υπόλοιπα, για όσους δεν έχουν απορίες ή τις έχουν απαντήσει, θα λυθούν σε άλλα πεδία. Σε εκείνα τα πεδία των επικοινωνιακών παιχνιδιών. Παρεμπιπτόντως, με φολκλορικές φιέστες, που λειτουργούν ενίοτε και ως σφουγγάρι, λύση του Κυπριακού δεν θα βρεθεί.

03 Νοε


Δευτέρα, 02. Νοε 2015.

Πάνε 41 χρόνια από τότε που ο Αττίλας πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, κι όμως πολλές ιστορίες της εισβολής δεν έχουν βγει ακόμη έξω.

Φαίνεται πως η πάροδος των χρόνων λύνει τις γλώσσες όσων βίωσαν περιστατικά και έδωσαν τα πάντα για να αντισταθούν στον Τούρκο εισβολέα.

Μια απ΄ αυτές τις ιστορίες, που προκαλούν συγκλονισμό και συγκίνηση,d είναι κι αυτή του 63χρονου σήμερα Βασίλη Ευσταθόπουλου από το Κλαδέο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Ευσταθόπουλος ήταν κι αυτός στη σειρά των απολυμένων. Ήταν ένας από εκείνους που επιβιβάστηκε στο αρματαγωγό Λέσβος για να μεταφερθεί στην Ελλάδα και μόλις πληροφορήθηκαν τα νέα για την τουρκική εισβολή, φώναζαν «γυρίστε μας πίσω να πολεμήσουμε».

Η μαρτυρία του για τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 καταγράφεται στο βιβλίο της ΕΛΔΥΚ, ενώ μίλησε για τις εμπειρίες του σε συνέντευξη του στo patrisnews.

Ο Βασίλης Ευσταθόπουλος μιλάει και για μια συγκλονιστική ιστορία. Λέει ότι μετά την επιστροφή του στην Κύπρο κάποιος τον άρπαξε από το στήθος και τον έριξε σε όρυγμα. Επρόκειτο για έναν Κύπριο στρατιώτη που του έσωσε τη ζωή. Ο τελευταίος στην προσπάθειά του να σώσει τον κ. Ευσταθόπουλο, έχασε το χέρι του. Του το’ «φαγε» το βλήμα…

Μέσα στη δίνη του πολέμου, τα ίχνη τους χάθηκαν. Ο Βασίλης δεν μπόρεσε να μάθει πολλά για τον Κύπριο στρατιώτη, τον Πανίκο, που του έσωσε τη ζωή. Η μοίρα, όμως, τα έφερε έτσι ώστε να συναντηθούν πάλι οι δρόμοι τους…

Διηγείται ο Βασίλης Ευσταθόπουλος: «Πηγαίναμε με έναν ενθουσιασμό να πολεμήσουμε με τους Τούρκους γιατί η ιστορία εμάς μας είχε διδάξει αυτό. Στο δρόμο που πηγαίναμε είχαν βγει άνθρωποι και νόμιζαν ότι είχε έρθει βοήθεια από την Ελλάδα, δεν ήξεραν ότι επιστρέψαμε. Ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους και μας έδινε σταφύλια, τομάτες, χαλούμια. Στην πορεία αυτή εκείνο που μου έμεινε χαρακτηριστικό ήταν όπως τρέχαμε με την αεροπορία από πάνω μας, κάποια στιγμή ένιωσα ένα χέρι στο στήθος μου και με πέταξε μέσα σε ένα όρυγμα. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς έγινε και από το βάθος του ορύγματος ακούω κάποια στιγμή « Πανίκο χτύπησες;». Εκείνη την ώρα γυρίζω πίσω μου και βλέπω άλλους τρεις Κύπριοι συμπολεμιστές, οι οποίοι ήταν του πυροβολικού. Το παιδί που με έσωσε, του πήρε το βλήμα το χέρι. Μετά από δέκα- δώδεκα χρόνια πήγα στην Κύπρο με τη γυναίκα μου και όταν πήγαμε ένα πρωί στη ‘Λαϊκή τράπεζα’ στη Λεμεσό, αμέσως βλέπω τον ταμία με το χέρι κομμένο και το μυαλό μου πήγε σε αυτή την εικόνα. Τον ρώτησα τότε εάν το τραύμα στο χέρι του είναι από τον πόλεμο, μου είπε ναι, τον ρώτησα αν τον λένε Πανίκο, με ρώτησε ποιος είμαι, του είπα ποιος ήμουν και το παιδί λιποθύμησε. Μου έχει μείνει αυτή η εικόνα του χεριού του».

03 Νοε

 

To Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στις 10.00 π.μ. τελέσθηκε από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη η κηδεία του μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου της τούρκικης εισβολής Ανδρέα Ιωάννου Τσαγκάρη από τη Φιλιά.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Φώτης Φωτίου όπου κατά το επικήδειο λόγο του αναφέρθηκε και στη ζωή του σφαγιασθέντος από τους Τούρκους εισβολείς .
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε επίσης ο κοινοτάρχης της κοινότητας Φιλιάς κ. Ανδρέας Μιχαήλ όπως και η Εγγονή και ο νεότερος γιος του σφαγιασθέντος.
Κατατέθηκε στεφάνια 
εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Φώτης Φωτίου,
εκπρόσωπου κομμάτων ,
Βουλευτές, 
εκ μέρους του αρχηγού Αστυνομίας, 
εκ μέρους Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς,
Διάφοροι Φορείς ,
η κοινότητα Φιλιάς 
Σωματεία ,Οργανώσεις και 
η οικογένεια του Ήρωα.

03 Νοε

 

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedki Sobhi, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας. Στη διάρκεια της επίσκεψής του οι δύο Υπουργοί είχαν στην αρχή κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών. Στη συνέχεια οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας το οποίο αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω θερμά σήμερα εδώ στη Λευκωσία, τον αγαπητό Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Sedki Sobhi, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της φίλης χώρας στην Κύπρο.

Είναι καλά γνωστό ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος, πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και αλληλοσεβασμού, έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μια σημαντικότατη πρόοδο στη μεταξύ μας συνεργασία σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων. Η παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά ιδιαίτερα η αναβαθμισμένη συνεργασία και ενίσχυση των επαφών στο πιο ψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για διεύρυνση της μεταξύ μας σχέσης και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Με τον αγαπητό Υπουργό είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος για μια σειρά από θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, αλλά και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της μεταξύ μας συνεργασίας, που αναπτύσσεται στη βάση κοινών αρχών και κοινών συμφερόντων.

Ζούμε σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή, όπου χρειάζονται αξιόπιστοι εταίροι και προβλέψιμες πολιτικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταξύ μας συνεργασία εδράζεται πάνω στην κοινή στρατηγική στόχευση για την προώθηση της σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής ασφάλειας.

Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, να ανταλλάξουμε απόψεις και να διαπιστώσουμε κοινές ανησυχίες όσον αφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των νέων ασύμμετρων απειλών.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον αγαπητό Υπουργό την ειλικρινή και σταθερή στήριξη που η Κυπριακή κυβέρνηση παρέχει προς την κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι, ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Χωρίς αυτή τη σθεναρή στήριξη και τη στενή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, καμιά πολιτική αντιμετώπισης των νέων αυτών απειλών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Και καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, σ’ ότι αφορά στην αντιμετώπιση της συνεπακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης, που οδηγεί στην έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αν δεν καταστεί δυνατή η προαγωγή συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής. 
Οι δύο χώρες μας εργάζονται στενά διευρύνοντας το φάσμα της μεταξύ μας συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, στον τουριστικό και σε μια σειρά άλλων τομέων.

Βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών είναι και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά και προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας. 
Ως επιστέγασμα της προόδου που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, είχαμε σήμερα τη χαρά να θεμελιώσουμε τη μεταξύ μας σχέση, μέσα από την υπογραφή ενός Μνημονίου Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο αυτό, το οποίο - θέλω να σημειώσω – δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Σταθερή μας πρόθεση και επιδίωξη, επαναλαμβάνω, είναι η προώθηση των κοινών μας συμφερόντων για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας αλλά δυστυχώς και αυξημένης αστάθειας.

Η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας, αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια, της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων.

Θα ήθελα, προτού κλείσω, να αναφέρω ότι είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογο μου και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τον οριστικό τερματισμό αυτού του μεγάλου ιστορικού αναχρονισμού, που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή μας. Τον ευχαρίστησα επίσης για τη σθεναρή στήριξη της Αίγυπτου, που αποτελεί ένα παραδοσιακό και έμπιστο φίλο της Κύπρου, που διαχρονικά και ενεργά υποστηρίζει τα δίκαια του λαού μας.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα, και πάλι, θερμά να σας καλωσορίσω και να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδουμε σ’ αυτή την ιστορική σας επίσκεψη στην Κύπρο.

Επισυνάπτονται αυτούσιες οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού στα αγγλικά:

“I would like to express my appreciation for the invitation to visit your brotherly country. The Egyptian and Cypriot peoples have shared strong historical relations since the mid nineteen fifties that are marked by joint work and continued understanding over all issues in our Euro –Mediterranean region, our people’s interest and their aspirations for establishing our civilization and future.

Our meeting with H.E. Mr Christoforos Fokaides, Minister of Defence of Cyprus, offered an opportunity for consultation and discussion over issues of mutual concern concerning military cooperation in the frame of joint efforts that serve our interests and protection of our security and our region’s security. Our talks proved full agreement over issues of military cooperation topics between Egypt and Cyprus in different aspects; as well as our roles in maintaining the security and stability of this significant region of the world and how to confront challenges facing us; on top of which the outbreak of terrorism which has become in the recent years a major threat to the Middle East and Europe. Another issue was illegal migration which reflects lots of risks.

In this respect, I would like to highlight all recent aspects of cooperation between Egypt and Cyprus in this field especially efforts of protecting our national security from any potential threats; based on our historical ties, geographic proximity, fostering common interests, mutual respect and continued understanding and consultation between our two nations’ leaderships.

Our visit to Cyprus and discussions with H.E. Mr Christoforos Fokaides focused on expanding areas of military cooperation between Egypt and Cyprus, and expanding new areas of constructive interactions between our two nations over common issues and challenges threatening safety and security of this region. This is a practical application of “Nicosia Announcement” which the two political leaderships of our two nations sponsor.

In Egypt, we will spare no effort in work and cooperation with all peoples cherishing peace so as to reinforce international peace and security. We will keep our hands stretched for all world peoples so as to achieve this peace. This is Egypt’s message to humanity for peace, security, welfare and justice for all peoples. It is also Heaven’s message to all humanity.

Dear friend, Mr Christoforos Fokaides, once again, I ‘d like to affirm our gratitude and appreciation for the hospitality you have shown and for your sincere feelings which we cherish and highly respect.”

Αργότερα σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης θα συνοδεύσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως θα μεταβούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου θα γίνει ενημέρωση.

Απόψε ο κ. Φωκαΐδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Κατά την αυριανή μέρα ο Στρατηγός Sedki Sobhi, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Γραφείο Τύπου, 2 Νοεμβρίου 2015