18 Μαϊ

Η 22 ΜΑΙΟΥ ΟΡΟΣΗΜΟ «ΕΦΟΡΜΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 

imageΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δυο σημαντικές εξελίξεις αναμένουν στην Άγκυρα για τις 22 Μαΐου, που όπως υποστηρίζουν θα σηματοδοτήσουν την αρχή για την επιχείρηση επικυριαρχίας της Τουρκίας στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και στις ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα την ημερομηνία αυτή έχουμε αφ’ ενός τις κρίσιμες εκλογές στην Κύπρο και αφ’ ετέρου το έκτακτο συνέδριο του ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία που θα εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ένα σημαντικό άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet, παρουσιάζεται η τουρκική πολιτική και προσδοκία στα δυο αυτά γεγονότα για το πολύ σημαντικό θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

 

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο και τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης, θα προχωρήσει ουσιαστικά το νέου τύπου Ανάν σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και θα ανοίξει τις «πόρτες» στην Τουρκία για να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού στην Τουρκία θα σηματοδοτήσει την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με το Ισραήλ για να προχωρήσει το σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας και έτσι τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου θα προωθούνται οριστικά μέσω Τουρκίας προς την Δύση, με όλα τα οφέλη για τη τουρκική πλευρά.

Με δυο σμπάρους δηλαδή, πολλά «τρυγόνια» για την Τουρκία.

Σε όλα αυτά άραγε ποια είναι η δική μας θέση και η ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει ενεργειακά και όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο ?

 

Α! και μην ξεχνάμε πως στην περιοχή αυτή υπάρχει και η…Αρκούδα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

14 Μαϊ

ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 3ΜΜ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΛΩΝΑΣ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΑ ΔΕΚ. ΤΟΥ 286 Μ.Τ.Π 

06 Μαϊ

Γ. Καζαμίας, Αναπληρ. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Λόγος στο Μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού,

Ι.Ν. Φανερωμένης, 17 Απριλίου 2016

Τα μνημόσυνα, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε αυτούς που έφυγαν, την ζωή και το παράδειγμά τους. Και με αυτή την ευκαιρία να σκεφθούμε τι σημαίνουν όσα έκαναν για εμάς και να φρονηματιστούμε. Η Ευφροσύνη Προεστού, μια γερόντισσα με περασμένα τα 70, χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε το χριστιανικό και πατριωτικό της καθήκον βοηθώντας 12 αποκομμένους στρατιώτες στη Λάπηθο τον Αύγουστο του 1974. Όπως είχε κάνει ανάλογο καθήκον, όλη της τη ζωή, βοηθώντας ως μαία, όλους τους συμπατριώτες της, Έλληνες ή Τούρκους.  Το σημερινό μνημόσυνο διοργανώνεται από το Δήμο Λαπήθου και τον σύνδεσμο πολεμιστών του 286 ΜΤΠ-1974, ως ένδειξη όχι μόνο μνήμης αλλά και τιμής, την Κυρά της Λαπήθου, όπως επικράτησε να ονομάζεται.

Η Ευφροσύνη Προεστού της οποίας τη μνήμη τιμούμε σήμερα, ήταν συνταξιούχος μαία, μια συνηθισμένη γυναίκα «της διπλανής πόρτας» όπως λέμε σήμερα. Είχε ξεγεννήσει εκατοντάδες παιδιά ελλήνων και τούρκων στη διάρκεια της ζωής της. Ήταν πάνω από 70 ετών, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι από εμάς προσβλέπουν σε μια ήσυχη ζωή στην οποία θα περάσουν τα υστερινά χρόνια τους, όταν συνέβη η Τουρκική εισβολή. Με τα δικά της λόγια, «Εκρούζαν τα δέντρα, εσκοτείνιαζεν η Λάπηθος• ενόμιζες ότι εχαλούσαν τα βουνά, φωδκιές, εκρήξεις.»[2]. Ο στρατιώτης, ανακρινόμενος κατ’ αντιπαράσταση, παραδέχτηκε ότι την ήξερε, νομίζοντας ότι έτσι μπορούσε να τη γλιτώσει από περισσότερα βάσανα. Όμως οι βρισιές και η κακομεταχείριση συνεχίζονταν. Από το δάπεδο όπου βρισκόταν πεσμένη, η Ευφροσύνη τον ξαναρώτησε: «Γιέ μου, εσύ με ξέρεις; ήρθες ποτέ στο σπίτι μου;» «Ναι, ήρθα και μου έδωσες φαγητό» της απάντησε. «Τι ώρα ήταν που ήρθες και σου έδωσα φαγητό; Ήταν μέρα ή νύχτα;» «Όχι, ήταν βράδυ που ήρθα». Η γερόντισσα, απευθύνθηκε στον Τούρκο που την χτυπούσε και του είπε με θαυμαστή ψυχραιμία: «Κι εσύ γιέ μου αν ερχόσουν βράδυ θα σου έδινα. Ξέρω εγώ αν ήσουν Τούρκος ή Έλληνας;»

Μετά πολλή ακόμα κακομεταχείριση, φυλάκιση στο Κάστρο της Κερύνειας και εξάμηνο εγκλωβισμό στη Λάπηθο, η Ευφροσύνη Προεστού στάλθηκε στις ελεύθερες περιοχές. Εκεί βρήκε τους εξ αίματος συγγενείς της και τα παιδιά της, τους «γιούδες» μου, όπως ονόμαζε τους στρατιώτες που είχε διασώσει. Κοιμήθηκε εν Κυρίω σαν σήμερα, 17 Απριλίου 1993, λίγο πριν την Ανάσταση, τον Καλό Λόγο, πλήρης ημερών στα 90 της χρόνια, χωρίς να ξαναδεί τη Λάπηθο.

Γιατί θυμόμαστε την Ευφροσύνη Προεστού; Γιατί, αντίθετα από ότι υπαγόρευε η λογική (η η «λογική» εντός εισαγωγικών) έκανε το καθήκον της προς τους συνανθρώπους της και με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στη διάσωσή τους. Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Φυσικά, και κανείς δεν θα την κατηγορούσε αν, με δεδομένες τις εντελώς έκτακτες περιστάσεις της τουρκικής εισβολής, για να σωθεί η ίδια, έδιωχνε τους  στρατιώτες όταν χτύπησαν την πόρτα της. Αλλά η επιλογή αυτή, ήταν αδιανόητη για την ίδια. Ένας από τα «παιδιά της» στη μαρτυρία του, λέει ότι όταν την βρήκαν ήταν κλαμένη, στενοχωρημένη, δεν ήξερε τι να κάνει. Όμως όταν είδε τα παιδιά είπε «ξεχάστε τι γίνεται εδώ, να βρούμε τρόπους να σας βοηθήσουμε»και ανασκουμπώθηκε[4]. Η Ευφροσύνη Προεστού από τη Λάπηθο, η κυρά της Λαπήθου, δεν έκανε τις πράξεις αυτές για να κερδίσει το θαυμασμό μας. Τις πράξεις της, τις όριζε το χριστιανικό και το πατριωτικό της καθήκον απέναντι στον εμπερίστατο συνάνθρωπο της, που τον Αύγουστο του 1974, είχε την μορφή των 12 παλληκαριών, των γιών της. Αυτών που υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, βρέθηκαν σε κίνδυνο θανάτου, όπως και τόσοι άλλοι συμπολεμιστές τους. Είχαν την κακή τύχη να συλληφθούν, όπως και τόσοι άλλοι το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Αυτό που έκανε αυθόρμητα η Ευφροσύνη Προεστού, θα θέλαμε, νομίζω όλοι μας, να μπορούσαμε να το επαναλάβουμε. Όταν έρθει η ώρα για μια τέτοια επιλογή, ελπίζω, να μπορέσουμε όλοι να πάρουμε την απόφαση που θα μας υπαγορεύει η συνείδησή μας. Δεν είναι βέβαιο, ούτε αυτονόητο, αλλά η Ευφροσύνη Προεστού, μας δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Για αυτό άλλωστε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τις πράξεις και τιμούμε τη μνήμη της σήμερα, 42 χρόνια μετά την κοίμησή της.


[2] Δημ. Ηρ. Ταλιαδώρος, 286 ΜΤΠ (Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού) Πολεμικό Ημερολόγιο 1974, Λευκωσία, Έκδοση Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974, β’ έκδοση, Λευκωσία 2010, σ. 460

[4] Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας, β’ έκδοση, Αθήνα, 2002, λήμμα «ήρωας».