12 Φεβ

ΚΗΔΕΙΑ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18/02/2017 ΣΤΙΣ 11,00 π.μ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΛΙ, ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

                 ΑΝΘ/ΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

                      ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ από το ΚΑΙΜΑΚΛΙ

                              του  ( 286 ΜΤΠ )

Δ.Ε.Α. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος του Χαράλαμπου (ΑΣΜ 11289/72)

Ο Κώστας γεννήθηκε στις 16 Φεβρουάριου 1955 στη Λευκωσία. Οι γονείς του ονομάζονται Χαράλαμπος, ο οποίος είχε κρεοπωλείο, και Χρυστάλλα. Έχει ένα αδελφό, τον Ανδρέα και μια αδελφή, τη Μαρία. Ο Κώστας είναι απόφοιτος του Β' Δημοτικού Καϊμακλίου και στη συνέχεια φοίτησε πρώτα στο Γυμνασίου Νεαπόλεως και στη συνέχεια στη Σχολή Χριστοδουλάκη. Ως μαθητής έλαβε μέρος, μαζί με το φίλο και μετά συμπολεμιστή του Ιωσήφ Σεργίδη, στις μαθητικές διαδηλώσεις υπέρ της Ένω¬σης της Κύπρου με την Ελλάδα, που έγιναν πριν τον πόλεμο του 1974 . Ως χαρακτήρας ήταν εσωστρεφής. Έπαιρνε πρωτο¬βουλίες και ήταν αρχηγός στο Προσκοπικό Σώμα. Το καλοκαίρι του 1973 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά καΜάρτιο του 1974 περάτωσε την εκπαίδευση του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (Σ.Ε.Α.Π.) Λεμεσού. Ο Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε στο 286 Μ.Τ.Π. στις 24 Μαρτίου 1974 και ανέλαβε διμοιρίτης στον 1ο Λόχο. Ονομάστηκε Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός με την Ημερήσια Διαταγή Τάγματος, 24.4.1974 από τις 28 Φεβρουάρι­ου 1974, κατόπιν σχετικής διαταγής του 1ου Ε.Γ./ΓΕΕΦ, ημερομηνίας 16.4.1974. Στις 15 Ιουλίου 1974, όταν εκδηλώθηκε το Πραξικόπημα, ήταν σε άδεια. Κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής τα ίχνη του χάθηκαν στην περιοχή Αγίου Ερμολάου-Κοντεμένου, στις 15 Αυγούστου 1974. Ήταν μαζί με τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωσήφ Σεργίδη, επικεφαλής της μοιραίας Διμοιρίας .

05 Φεβ

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στο εστιατόριο ’’BLUE ISLAND ‘’ Λεμεσός, η 6η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ -1974. 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου απαρτίζεται από τους Χρίστο Τουφεξή, Άθω Σκουτέλλα, Άριστο Κυριάκου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Σωφρόνη Σωφρονίου Ιωσήφ Χάρη, Πανίκο Καρβουνάρη, Κώστα Χριστοδούλου, Μιχαλάκη Ανδρέου, Χαραλάλαμπο πολυδώρου και Χριστάκη Κωνσταντίνου.
Τη Συνέλευση προσφώνησε ο Διοικητής 286 Μ/Κ ΤΠ Αντισυνταγματάρχης Νεοκλής Χαραλάμπους.
Ακολούθησε συνεστίαση των μελών και των προσκεκλημένων.

05 Φεβ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 6Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ 286ΜΤΠ-1974
Blue Island Λεμεσός 29 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητοί Φίλοι,

Καλωσορίσατε στην ΄Εκτη Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας που συγκαλείται σύμφωνα με το άρθρο 10(β) του Καταστατικού του Συνδέσμου.

Ο μικρός αλλά δραστήριος Σύνδεσμος μας έχει ένα πλούσιο και ποικίλο έργο να παρουσιάσει κατά την τελευταία τριετία που θα δούμε σε λίγο μαζί.

Ο Σύνδεσμος αριθμεί σήμερα 237 ενεργά τακτικά Μέλη και 34 Επίτιμα Μέλη.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση βρίσκει το Σύνδεσμο φτωχότερο σε μέλη αφού τα πιο κάτω μέλη του, έχουν αποβιώσει πρόωρα:

Στρατιώτης Σπύρου Χρίστος του 2ου Λόχου από τον ΄Αγιο Δομέτιο
Λοχίας Βασιλείου Δώρος του 2ου Λόχου από τους ΄Αγιους Ομολογητές
Στρατιώτης Λουκά Λουκάς (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης) από το Μαραθόβουνο
Στρατιώτης Κυπριανού Μάρκος του 3ου Λόχου από την Κάτω Λακατάμια
Λοχίας Στυλιανού Γεώργιος του 1ου Λόχου από τον ΄Υψωνα
Στρατιώτης Κωνσταντάς Γεώργιος του Λόχου Διοικήσεως από τη Βατυλή
Στρατιώτης Διονυσίου Κυριάκος του Λόχου Διοικήσεως από την Κλήρου
Στρατιώτης Κυριάκου Αντώνης (Πλαστήρας) του 3ου Λόχου από τη Λάρνακα.

Με τις πιο πάνω απώλειες ο αριθμός των συμπολεμιστών που απεβίωσαν μετά το 1974 ανήλθε στους 24.

Αιωνία να είναι η μνήμη τους.

Ο Σύνδεσμος εκπροσωπήθηκε σε όλες τις πιο πάνω κηδείες με επικήδειους και κατάθεση στεφάνων. Δηλώσαμε την προθυμία να στηρίξουμε τις οικογένειες των συμπολεμιστών μας που έφυγαν πρόωρα και ο Σύνδεσμος μέχρι σήμερα ανταποκρίνεται πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Οι υπόλοιποι 237 από εμάς συνεχίζουμε το έργο μας έχοντας πάντα ως πυξίδα τους στόχους που έθεσε ο Σύνδεσμος από ιδρύσεώς του. Πολλοί από τους επιζώντες κατοικούν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, Αγγλία, Ην. Πολιτείες, Αυστραλία και μέχρι την μακρινή Ιαπωνία.

Προσπαθούμε μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας να διατηρούμε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Συνδέσμου, ο εκάστοτε Πρόεδρος του απευθύνει τον απολογισμό της τελευταίας θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι σας προσκαλώ να κάνουμε μαζί μια ανασκόπηση της πορείας του Συνδέσμου από τις 21 Οκτωβρίου 2013 μέχρι σήμερα.

Για εύκολη παρακολούθηση ας πάρουμε τα θέματα κατά ενότητα:

Πεσόντες

Κατά την υπό επισκόπηση περίοδο διακριβώθηκε η τύχη των συμπολεμιστών:

1. Δεκανέα Δημητρίου Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου του οποίου μέρος των μαρτυρικών του λειψάνων ανευρέθηκαν επί του υψώματος Λαπάτσα βορείως της Σκυλλούρας.
Η κηδεία του ήρωα συμπολεμιστή μας τελέσθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου στη γενέτειρα του Ξυλοτύμπου.

2. Στρατιώτη Κώστα Κωνσταντίνου από το Καϊμακλί, του οποίου τα μαρτυρικά οστά ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο δυτικώς της Λαπήθου. 
 Η κηδεία του ήρωα συμπολεμιστή μας τελέσθηκε στη γενέτειρα του στο Καϊμακλί στις 7 Ιουλίου 2015.

Κατά την πιο πάνω περίοδο έγιναν οι ταυτοποιήσεις των ηρωϊκώς πεσόντων στον Κοντεμένο .

3. Δεκανέα Ανδρέα Γεωργίου από την ΄Αλωνα η κηδεία του οποίου έγινε στη γενέτειρα του στις 5 Ιουνίου 2016.

4. Στρατιώτη Φραγκέσκου Μάριου από την Παλλουριώτισσα η κηδεία του οποίου έγινε στον ΄Αγιο Νικόλαο ΄Εγκωμης στις 20 Ιουλίου 2016.

Ο επίσημος κατάλογος των πεσόντων του 286 ΜΤΠ ανήλθε στους 14 ενώ ο επίσημος κατάλογος των αγνοούμενων από τους 30 μειώθηκε στους 26.

Κατά την πιο πάνω περίοδο τελέσθηκαν ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για όλους τους 40 ηρωϊκώς απόντες του Τάγματος. Οι εκδηλώσεις έγιναν στην έδρα της Μονάδας στην Απλάντα. παρουσία του Υπουργού Αμυνας.

Τελέσθηκαν επίσης τα ετήσια μνημόσυνα της Ευφροσύνης Προεστού μέσα στον Απρίλιο κάθε έτους. Καθιερώθηκε όπως τα μνημόσυνα της Κυράς της Λαπήθου τελούνται στον Ιερό Ναό Φανερωμένης και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στην προτομή της στο Λήδρα Πάλας.

Απεβίωσε το επίτιμο μέλος του Συνδέσμου ο πρώην Κοινοτάρχης Κοντεμένου Κώστας Παύλου. Ο εκλιπών ανάλαβε την τάξη των πεσόντων του 286 ΜΤΠ. Κατά το βομβαρδισμό της φάλαγγας της μονάδας στις 20 Ιουλίου 1974, φρόντισε για τους τραυματισθέντες και παρείχε διευκολύνσεις στη μονάδα κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι τέλους.

Η κηδεία του τελέσθηκε στις 10/1/2015 στο Στρόβολο.

Στα πλαίσια διατήρησης της μνήμης των πεσόντων και στήριξης των οικογενειών ο Σύνδεσμος συμμετείχε σε κάθε μνημόσυνο που τέλεσε η οικογένεια για τα ηρωϊκώς πεσόντα τέκνα της.

Για το θέμα των πεσόντων βρίσκεται γραπτό αίτημα μας στη ΔΕΑ για εκταφή και δεύτερου ομαδικού τάφου στον Κοντεμένο καθώς και ομαδικού τάφου στον ΄Αγιο Μάμμα Λαπήθου. Για την εκταφή στον Κοντεμένο φαίνεται οι κατοχικές Αρχές να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους για να γίνει μέσα στο 2017. Υπενθυμίζεται ότι στον Κοντεμένο εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι οι στρατιώτες Ανδρέας ΄Ελληνας και Σωτήρης Αχιλλέως.

Αγνοούμενοι

Κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο έγιναν έντονες προσπάθειες από πλευράς του Συνδέσμου όπως βοηθήσουν με κάθε τρόπο τις εργασίες της ΔΕΑ και της Παγκύπριας Οργάνωσης των Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Μέλη του Συνδέσμου υπέδειξαν επιτόπου τους χώρους εξαφάνισης αγνοουμένων μας και παρείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι προσπάθειες συνοδεύτηκαν με τον εντοπισμό λειψάνων των ανδρών της αγνοούμενης διμοιρίας του Ανθυπολοχαγού Σεργίδη επί του υψώματος Λαπάτσα. Δυστυχώς τα ευρήματα ήταν πολύ πενιχρά λόγω της άφεσης των νεκρών συμπολεμιστών μας στο έλεος της φύσης καθώς επίσης και της εμφανής μετακίνησης οστών που μέχρι σήμερα οι Τ/Κ αρχές δεν έχουν δώσει πληροφορίες για τον χώρο μετακίνησης.

Από τα 23 συνολικά άτομα της Διμοιρίας φαίνεται να έχουν εντοπιστεί οστά που ανήκουν σε 18 άνδρες.

Η ΔΕΑ ενημέρωσε τον Σύνδεσμο καθώς και της οικογένειας για την όλη κατάσταση κατά τη διάρκεια ειδικών συναντήσεων στα γραφεία της ΔΕΑ. Ζητήθηκε από τους συγγενείς όπως δηλώσουν την συγκατάθεση τους όπως η ΔΕΑ προχωρήσει με τις εργασίες ταυτοποίησης και επισήμως ενημέρωσε όπως προνοούν τα πρωτόκολλα και επίσημες διαδικασίες της ΔΕΑ.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε νομική συμβουλή από τον νομικό Σίμο Αγγελίδη ως προς την αντιμετώπιση του όλου θέματος. Ακολούθησε ειδική συνάντηση με το μέλος της ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος και συμφωνήθηκε ότι η Δήλωση των Συγγενών δεν αποτελεί επίσημη ενημέρωση , ούτε καν νομικό κείμενο και ότι απλώς εκφράζει την επιθυμία της οικογένειας να συνεχιστεί η διαδικασία ταυτοποίησης με τα υφιστάμ3ενα ευρήματα. Η Δήλωση τελικά συμπληρώθηκε από δύο οικογένειες . Την ίδια στιγμή η ΔΕΑ απέστειλε γενετικό υλικό στις Ην Πολιτείες για ταυτοποίηση με DNA. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αναμένονται σε μερικούς μήνες. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΑ και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε κενά και απορίες στην όλη διαδικασία.

Η περίπτωση Λαπάτσας είναι ίσως από τις δυσκολότερες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ και τα τρία Μέλη της ΔΕΑ περιλαμβανομένης της Τ/Κ Γκοιυλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ υπέγραψαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι σε περιπτώσεις μετακίνησης οστών θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για εντοπισμό τους χωρίς αυτό να σημαίνει για μας εγγύησης αποτελεσμάτων.

Κατά τις συναντήσεις με τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης αποκάλυψε σειρά εμπιστευτικών πληροφοριών που έλαβε από τις Τ/Κ αρχές ως προς την τύχη της χαμένης διμοιρίας. Όλα δείχνουν ότι η διμοιρία προσπαθούσε να απεγκλωβιστεί ακολουθώντας πορεία προς το κέντρο Skylab που βρισκόταν έξω από την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας αλλά στην πορεία εντοπίσθηκε από τον Τουρκικό στρατό που αποτελείτο από επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων μαζί με άρματα Μ47. Οι πληροφορίες όλες μιλούν και για επίθεση της Τουρκικής αεροπορίας επί των υψωμάτων Λαπάτσα. Κατά τη μάχη που ακολούθησε και σύμφωνα με τουρκικές πηγές διήρκησε μια με δύο ώρες φαίνεται ότι όλοι οι άνδρες που κατέφυγαν σοι ύψωμα πέφτουν νεκροί . Στις 16 Αυγούστου ο τουρκικό στρατός αναφέρει για 23 νεκρούς επί του υψώματος.

Ο Σύνδεσμος συνεργάζεται με τη ΔΕΑ και για τη διακρίβωση της τύχης των υπόλοιπων αγνοουμένων μας στη περιοχή Καραβά – Λαπήθου.

Παραμένοντας στο θέμα των αγνοουμένων μας αναφέρουμε πιο κάτω σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο υπό ανασκόπηση :
Τελέσθηκε στις 17 Μαίου 2014 εκδήλωση μνήμης των αγνοουμένων του 286 ΜΤΠ στην εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας στα Λύμπια. Μετά τη δέηση ακολούθησαν ομιλίες από το Πρόεδρο του Συνδέσμου , τους εκπροσώπους της ΔΕΑ και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών καθώς και από το νομικό Σίμο Αγγελίδη. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συγγενείς προς τους ομιλητές.

Τελέσθηκε η ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου Γεροσκήπου στις 17 Μαΐου 2015. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Γεροσκήπου αποσκοπούσε στην διατήρηση της μνήμης του άξιου τέκνου της Γεροσκήπου Μιχαήλ Κυπριανού. Κατά την εκδήλωση ο συμπολεμιστής Νίκος Παντελή απηθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου.

Τελέσθηκε στις 31 Αυγούστου 2016 εκδήλωση μνήμης του αγνοούμενου συμπολεμιστή μας Μιχάλη Κυπριανού και των άλλων αγνοουμένων του 1974 στη Κάτω βρύση Γεροσκήπου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου και είχε εξαιρετική επιτυχία. Εκ μέρους του Συνδέσμου χαιρετισμό απηθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Τραυματίες
Ως γνωστό η Πολιτεία έχει τιμήσει τους τραυματισθέντες κατά τη Τουρκική εισβολή με την απονομή μεταλλίων από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τελετές που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Συνεδριακό Κέντρο. Τιμήθηκαν όσοι φέρουν βαθμό αναπηρίας πέραν του 16 % και οι οποίοι έχουν εγκριθεί από ιατροσυμβούλιο για τη καταβολή επιδόματος αναπηρίας.

Πάγιο αίτημα του Συνδέσμου ήταν και είναι η απόδοση των οφειλόμενων τιμών σε όλους ανεξαρτήτως τους τραυματισθέντες ασχέτως βαθμού αναπηρίας οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους υπηρετώντας με αυτοθυσία της πατρίδα και δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αναγνώριση.

Πιο επιτακτικά θέτουμε την ανάγκη αναγνώρισης της απόδοσης τιμών σε αυτούς που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή . Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι :

Λουκάς Λουκά από το Μαραθόβουνο, πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
Αχιλλέας Νάτσος από τη Λεμεσό , Πλοίαρχο στην Αρχή Λιμένων
Ιωάννης Ιωάννου από τη Λακατάμια, Τραπεζικός΄

Σε συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Άμυνας και με το Πρόεδρο της Βουλής θέσαμε τις πιο πάνω θέσεις του Συνδέσμου αλλά μας αφέθηκε να νοηθεί ότι πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας.

Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες του και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Βιβλίο

Όπως γνωρίζεται το βιβλίο που εξέδωσε ο Σύνδεσμος ¨286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού Πολεμικό Ημερολόγιο 1974 με συγγραφέα το Δημήτρη Ταλιαδώρο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό της Κύπρου και της Ελλάδας σε σημείο που οι πωλήσεις του να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το ΔΣ του Συνδέσμου αποφάσισε τη εκτύπωση ακόμα 1000 αντιτύπων της Έκδοσης Β του βιβλίου και την ανάθεση της διανομής του στον Εκδότη Ηλία Επιφανίου. Ο Σύνδεσμος μετά από γραπτή συμφωνία προμηθεύτηκε με 250 αντίτυπα και τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Η τιμή του βιβλίου έχει τώρα ορισθεί στα 20 ευρώ.

Μουσείο 286 ΜΤΠ

Το θέμα δημιουργίας Μουσείου 286 ΜΤΠ απασχόλησε το απερχόμενο ΔΣ. Μετά την οριστική άρνηση του Υπουργείου Παιδείας για παραχώρηση αίθουσας στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς την έδρα του 286 ΜΤΠ κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις 1974, έγιναν διάφορες σκέψεις όπως δημιουργία μικρού μουσείου στην έδρα του 286 ΜΤΠ στην Απλάντα όπου θα μπορούσαν να εκτίθενται και τα προσωπικά αντικείμενα κάθε αγνοούμενου που τυγχάνει ταυτοποίησης.
Έγιναν μάλιστα και κάποια προσχέδια από τον αρχιτέκτονα Τώνη Δίκαιο αλλά το ψηλό κόστος ήταν αποθαρρυντικό.

Ο Σύνδεσμος συμμετείχε στην έκθεση κειμηλίων και λαφύρων πολέμου που διοργάνωσε το Μάιο του 2014 η Εθνική Φρουρά για την επέτειο των πενηντάχρονων της .Η έκθεση που έγινε στο πολιτιστικό ίδρυμα Μακαρίου ΙΙΙ στην Αρχιεπισκοπή διήρκησε 6 μήνες. Λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού εκθέματα όπως οι στολές του αείμνηστου Διοικητή μας Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπούτου και του Ανθυπολοχαγού Παντελή Χατζημάρκου ζητήθηκαν από το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται επίσης στο χώρο της Αρχιεπισκοπής. Μπορείτε να επισκεφθείτε και σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο. Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι επισκέπτες για τα πολεμικά λάφυρα που δάνεισαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου και τα οποία περιλάμβαναν ημερολόγια Τούρκων από το καταληφθέν τουρκικό άρμα Μ47 και Μ113 καθώς και σε μια στρατιωτική πάλα που ρίχθηκε με άλλα αντικείμενα με αλεξίπτωτο στο Κοντεμένο και περισυλλέχτηκαν από τον αείμνηστο κοινοτάρχη Κώστα Παύλου.
Το θέμα της δημιουργίας Πολεμικού Μουσείο στη Κύπρο συζητήθηκε επανειλημμένα με Υπουργούς Άμυνας και με το Πρόεδρο της Βουλής αλλά φαίνεται λόγω της οικονομική κρίσης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης το θέμα φαίνεται να οδηγείται στις ελληνικές καλένδες.

Σε σχέση με το θέμα Μουσείο ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στις Πρεσβείες της Ρωσικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αιγύπτου με αίτημα τη δωρεά παραχώρηση 2 BTR152V του τύπου με τα οποία λάβαμε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974. Οι Πρέσβεις των δύο χωρών μας υποδέχτηκαν με πολύ ενδιαφέρον και τους παραδώσαμε αντίτυπα του βιβλίου ως ενθύμιο των επισκέψεων μας.. Ο Ρώσος Πρέσβης Στάνισλαν Οσάτσι προώθησε το αίτημα μας στη Μόσχα πλην όμως λάβαμε αρνητική απάντηση ότι η Ρωσία δεν διαθέτει πλέον αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Το αίτημα μας προς την Αιγυπτιακή Πρεσβεία ακόμη εκκρεμεί. Ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας για μεσολάβηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του. Σε περίπτωση που γίνει κατορθωτή η προσπάθεια τα 2 BTR νοουμένου ότι είναι σε καλή κατάσταση θα μπορεί να λάβουν μέρος και σε στρατιωτικέ ς παρελάσεις.

Κοινωνικές Εκδηλώσεις/Επικοινωνία

Στα πλαίσια σύσφιγξης των μελών και οικογενειών τους πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2015 στο εστιατόριο Blue Island στη Λεμεσό , Παγκύπρια Συνεστίαση Μελών στην οποία συμμετείχαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου. Κατά την εκδήλωση έγινε κλήρωση πλούσιων δώρων και μαζί με το πλούσια μπουφέ του Μάριου και την συνοδεία ζωντανής μουσικής απολαύσαμε μια ωραία βραδιά.

Καθιερώθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στην έδρα της μονάδας κατά την οποία μέλη του Συνδέσμου έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές με τους αξιωματικούς και οπλίτες της μονάδας. Κάθε χρόνο ως ένδειξη της αγάπης και εκτίμησης του έργου της μονάδας ο Σύνδεσμος στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων παραδίδει συμβολικό δώρο για τις εκάστοτε ανάγκες της μονάδας.

Καθιερώθηκε επίσης το κόψιμο της Βασιλόπιττας που για το 2017 θα ακολουθήσει σήμερα.

Στα πλαίσια της επικοινωνίας μεταξύ μελών και φίλων του Συνδέσμου , ο Σύνδεσμος συντηρεί και ενημερώνει δική του ιστοσελίδα και Facebook στα οποία αναρτώνται ειδήσεις, εκδηλώσεις , φωτογραφίες άρθρα , ανακοινώσεις και άλλο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη ζωή και τη δράση της μονάδας και των μελών. Χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία κα τις θυσίες των συμπολεμιστών μας. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό Πάμπο Πολυδώρου για όλες τις άοκνες προσπάθειες του για να εμπλουτίζει συνεχώς το Facebook του Συνδέσμου. Παρόλο που υπάρχει νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου αυτή χρειάζεται ακόμα λίγη δουλειά. Φαίνεται ο Πάμπος η δεν προλαβαίνει η του αρέσει περισσότερο το Facebook.

Οικονομική Κατάσταση και Πόροι του Συνδέσμου

Η οικονομική κατάσταση του συνδέσμου βασίζεται σε χορηγίες , εισφορές και συνδρομές μελών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά την υπό επισκόπηση περίοδο μειώθηκε στο ελάχιστο. Η ετήσια χορηγία από το Υπουργείο Άμυνας σταμάτησε λόγω της Οικονομικής Κρίσης. Οι μόνοι πόροι που απέμειναν είναι οι συνδρομές και κάποιες εισφορές μελών και οικογενειών των ηρωικώς απόντων μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των οικογενειών στην παράκληση μας για οικονομική στήριξη .

Ένα από τα σημαντικά έξοδα του Συνδέσμου θα είναι η επέκταση του μνημείου στην Απλάντα για να τιμηθούν όλοι οι ηρωικώς πεσόντες του τάγματος.

Αγαπητοί φίλοι. Ο απολογισμός του Προέδρου σκοπό έχει να δώσει μια συνοπτική κατάσταση των δραστηριοτήτων και θεμάτων που απασχόλησαν το Σύνδεσμο στην υπο επισκόπηση περίοδο. Σίγουρα δεν μπορεί να αναφερθούν όλα με την απαραίτητη λεπτομέρεια και την συνεισφορά του κάθε μέλους η φίλου του Συνδέσμου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το απερχόμενο ΔΣ για τις άοκνες προσπάθειες του στην ομαδική προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Ευχαριστίες απευθύνω προς τις οικογένειες των ηρωικώς απόντων μας για τη συνεχή στήριξη και συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
Ευχαριστίες απευθύνω προς τους όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του 286 Μ/Κ ΤΠ και ιδιαίτερα προς τον Διοικητή Αν/χη Νεοκλή Χαραλάμπους για την αγαστή συνεργασία του από αναλήψεως των καθηκόντων του. Επισημάνουμε την σκληρή προετοιμασία για την διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης στην έδρα της μονάδας , στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στη προώθηση του βιβλίου σε αξιωματικούς και οπλίτες της μονάδας.

Ευχαριστίες απευθύνω πρόεδρο της Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και ιδιαίτερα στο Πρόεδρο της Νίκο Σεργίδη που δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Ευχαριστίες απευθύνω προς όλα τα μέλη της ΔΕΑ που συνεργάστηκαν μαζί μας και ιδιαίτερα στο Μέλος της ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος για τη αγαστή συνεργασία.

Κλείνοντας πιστεύω ότι σαν Πρόεδρος του Συνδέσμου στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου και των επαγγελματικών και οικογενειακών μου υποχρεώσεων κατάφερα με τη συνδρομή όλων εσάς να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των συμπολεμιστών μας που σήμερα δηλώνουν απόντες και να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό του στόχους μας.

Εύχομαι στο νέο ΔΣ δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του για την επόμενη διετία.

Ευχαριστίες απευθύνω σε όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και τέλος να ευχαριστήσω τον αγαπητό Μάριο Αχιλλέως για τη φιλοξενία και την αγάπη του.

Εύχομαι σε όλους που είσαστε σήμερα εδώ κάθε καλό γι α το νέο χρόνο, υγεία , δύναμη ψυχής και για τη Κύπρο μας δικαιοσύνη και ελευθερία.

Σας ευχαριστώ.